بررسی نگرش رانندگان وسایل نقلیه و عابر پیاده در مورد رفع استتار موانع درگیر در سوانح و تاثیر آن در بروز حوادث ترافیکی شهر اصفهان در سال 1395

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: هشتمین اجلاس آسیایی جامعه ایمن و اولین اجلاس منطقه ای جامعه ایمن مشهد ۲۰۱۷
  • کد COI اختصاصی: SAFEMASHAD01_132
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 503
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین اسماعیلی

کارشناسی ارشد زیست شناسی تکوینی،کارشناس سوانح و حوادث مرکز بهداشت استان اصفهان

مهشید احمدیان

دکترای عمومی ، معاون بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت استان اصفهان

لیلا احمدی

دکترای آموزش بهداشت ، کارشناس آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت مرکز بهداشت استان اصفهان

نرگس جلیلی پور

کارشناسی ارشد آموزش بهداشت،کارشناس سلامت نوجوانان ،جوانان و مدارس مرکز بهداشت استان اصفهان

چکیده

حوادث رانندگی در ایران پس از بیماریهای قلبی و عروقی دومین عامل مرگ و میر و ناتوانی به حساب می آیند . از بین سه عامل مهم در تصادفات که شامل انسان ، جاده و وسیله نقلیه است فاکتورهای انسانی را به عنوان عامل اصلی در 95 % کل تصادفات دانسته اند . با توجه به نقش نگرش به عنوان یکی از پیش بینی کننده های قوی رفتار انسانی و دخالت آن به لحاظ تاثیر بر ادراک خطر و رفتارهای پرخطر در فرد و دخالت آن در بروز تصادفات رانندگی ، لذا بررسی نگرش رانندگان و عابرین پیاده در مورد رفع استتار عوامل درگیر در سوانح و تاثیر آن در بروز حوادث ترافیکی ضروری به نظر می رسد.روش کار :در یک پژوهش مقطعی و از نوع توصیفی - تحلیلی 160 نفر از رانندگان دارای گواهینامه پایه دو و عابرین پیاده به صورت نمونه گیری تصادفی ساده براساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شده و با استفاده از پرسش نامه های محقق ساخته تعیین نگرش و پرسش نامه استاندارد رفتار رانندگی منچستر مورد پرسش قرار گرفتند . داده های بدست آمده توسط نرم افزار SPSS نسخه 20 و با استفاده از آزمون t مستقل تجزیه و تحلیل گردید .نتایج : میانگین سنی واحدهای مورد پژوهش 25/8±88/39 سال بود که 35 % از آنها زن و 65 % مرد بودند . 6/66 %از کسانی که بعنوان عابر پیاده تصادف داشته اند تصادف شان در شب بوده است که % 85 از آنها اعتقاد داشتند که تصادف آنها بدلیل دیده نشدن توسط راننده خودرو و موتور سیکلت اتفاق افتاده است . 1/88 % از رانندگان نگرشی مثبت نسبت به تایید رنگ لباس در ایجاد تصادفات داشتند و 95 % از آنها اعتقاد داشتند که استفاده از شب رنگ در لباس یا وسیله نقلیه نقش مهمی در پیشگیری از تصادفات دارد . نتایج t مستقل نشان داد که میانگین نمره نگرش نسبت به رفع استتار در افرادی که تصادف نداشتند به طور معناداری بیشتر از افرادی است که تصادف داشتند . (05.0< P (نتیجه گیری : به منظور تغییر نگرش در رابطه با اتخاذ رفتارهای ایمن در محیط های ترافیکی ، طراحی برنامه آموزشی مدون در زمینه رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی و آشنایی با عوامل موثر در رفع استتار می تواند نقش مهم و موثری در پیشگیری از بروز سوانح و حوادث ترافیکی داشته باشد .

کلیدواژه ها

نگرش ، وسایل نقلیه ،راننده ، عابر پیاده ، استتار ، سوانح و حوادث ترافیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.