جلوه های طبیعت و طبیعت گرایی در شعر عبدالقادر بیدل دهلوی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی ادبیات و پژوهش های تطبیقی در آن
  • کد COI اختصاصی: ICLCS02_074
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1353
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم سروری

دانشجوی دکتری رشتهی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه محقق اردبیلی

مریم ممی زاده

دانشجوی دکتری رشتهی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

کاربردهای ادبی بر پایه ی تشبیه و تصویرسازی های دور از ذهن یکی از وجه تمایز شاعران سبک هندی بخصوص بیدل دهلوی به عنوان یکی از ارکان آن سبک به شمار می آید. علاوه بر این باورهای اساطیری شاعران این سبک را به نوعی در زمره ی شعرایطبیعت گرا هم قرار داده است. عناصر و نمادهای طبیعی در ادب فارسی گاهی به دلیل تشابه به اندام های انسان ، نماد برخی از اعضاء بدن انسان و گاهی بخاطر برخی وجوه اشتراک، نماد برخی خصوصیات آدمی قرار گرفته اند، که شعر بیدل دهلوی خالی از اینلطف و آفرینش هنری نیست. وی با به کار بستن انواع تشبیهات و تمثیل ها و با بهره جستن از نوترین مضامین این ویژگی را به دیگر ابداعات شعری خود علاوه کرده است. بیدل از جمله شعرایی است که هدف عمده ی او از نوشتن شعر، حصول مقصد عالی و غایی،که همان هنر واقعی است ، بوده است. بیدل هنرش را در راه افاده ی اندیشه هایش به کار می گیرد و در توصیف ویژگی هایطبیعت و تبیین وجوه تشابه آن با جامعه ی انسانی نیم نگاهی به عرفان هم داشته است. وی هنر را شامل کمال و فضایل اخلاقی دانسته و به کمک آن به بیان قابلیت های انسان و طبیعت پیرامونش می پردازد. در این پژوهش قصد داریم با نگاهی تحلیلی به جایگاه طبیعت و عناصر طبیعی به طور اعم در شعر سبک هندی و به صورت اخص در شعر شاعر آیینه ها ،- بیدل دهلوی- ، تشبیه و تمثیل هایی که در آن هنرمندانه عناصر طبیعی به انسان و عناصر جسمی و روحی اوارتباط یافته اند، کشف کرده و به نقد و بررسی شان بپردازیم. شیوه ی پژوهش در این مورد متن کاوی بوده، که در آن ضمن ذکر مطالب نظری در مورد آنیمیسم، تناسخ گیاهی و باور اساطیری و جایگاه آن در ادبیات و شعر فارسی مخصوصا شعر شعرای سبک هندی، با نگاهی تحلیلی انسان و وجوه تشابه وی با عناصر طبیعی را در شعر بیدل با ذکر شواهد مورد بررسی قرار دادیم

کلیدواژه ها

بیدل، تشبیه ، طبیعت، انسان ، اساطیر ، انسان وارگی، عرفان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.