نگاهی به معرفت نفس در فلسفه ابن سینا وسهروردی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی نوآوری و تحقیق در علوم انسانی مدیریت و معارف اسلامی
  • کد COI اختصاصی: DINCONF01_037
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 848
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا محمدنژاد

دانشجوی دکتری فلسفه وکلام اسلامی دانشگاه آزاد اصفهان واحد خوراسگان

جعفر شانظری

دانشیار گروه فلسفه وکلام اسلامی دانشگاه اصفهان

چکیده

بحث نفس در مباحث فلسفی در طول سالیان متمادی ازاهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار بوده تا حدی که معرفت حق تعالی برمعرفت نفس استوار گشته است. ابن سینا و سهروردی در مباحث مربوط به نفس به اموری مانند تعریف، چیستی، مراتب و قوای مختلف نفس و نیز تاثیرمتقابل نفس و جسم پرداخته اند. ابن سینا نفس شناسی فلسفی خود را در این مباحث به روش عقلی دنبال کرده است و کمال قوه ی عقلانی راکمال مطلوب می داند. اما سهروردی به نفس صورتی الهی بخشیده و آن را نوری مجرد می داند که در مرتبهای از مراتب نورالانوار قرار دارد وکمال مطلوب آن، وصول به عالم نور و تقرب به نورالانوار می باشد که در این مسیر، روش شهودی ازاهمیت ویژه ای برخوردار است. در این نوشتار ضمن تبیین مبانی نفس شناسانه این دو حکیم، به مقایسه آراء و تفصیل آن مبانی پرداخته خواهد شد

کلیدواژه ها

نفس، ابن سینا، سهروردی، عقل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.