تجلی آیات قرآن مجید در فرش باغ ایرانی با تاکید بر سوره الرحمن

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های میان رشته ای قرآن کریم، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IQS-5-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 854
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد مهدوی نژاد

دانشیار، گروه معماری، دانشگاه تربیت مدرس

مجتبی انصاری

دانشیار، گروه معماری، دانشگاه تربیت مدرس

سپیده صمدزاده

دانشجوی دکتری، گروه معماری، دانشگاه تربیت مدرس

آزاده فاضلی

کارشناسی ارشد، گروه نقاشی، دانشگاه هنر اصفهان

چکیده

آیات قرآن مجید تجلیگاه جمال و جلال خداوندی هستند و هنرمندان مسلمان با عنایت به این آیاتبه خلق آثاری پرداختهاند که جلوهای از بهشت آرمانی آنها است. در این راستا فرش- باغ ایرانی نمودی از تصویر باغ -بهشت است که خود جلوهای از فردوس قرآنی به شمار می آید. هدف از این پژوهش بازشناسی کهن الگوهای باغ ایرانی در آیات قرآن مجید به ویژه سوره مبارکه الرحمن و بررسی نحوه تجلی آنها درساختار فرش ایرانی است. پرسشهایی که در این پژوهش مطرح می شوند، عبارتند از: 1) آیات قرآن مجیدبه ویژه سوره مبارکه الرحمن چگونه به توصیف بهشت می پردازند 2) چگونه می توان الگوی فردوسقرآنی را در ساختار باغ ایرانی و به تبع آن فرش- باغ به چشم دید جهت پاسخگویی به پرسش های نامبرده از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی متکی بر تکنیک های مقایسه تطبیقی استفاده شده است. روش گردآوری اطلاعات و داده های موردنظر نیز ترکیبی از روشهای کتابخانه ای و مطالعه اسنادی می باشد.نتایج پژوهش حاکی از آن است که ساختار باغ و فرش در تمدن ایرانی- اسلامی بر شاخص های حاصل از تحلیل فردوس قرآنی انطباق دارند و لذا میتوان فرش- باغ را نمودی از الگوی باغ- بهشت به شمار آورد. تجلی آیات قرآن مجید در ساختار فرش- باغ ایرانی را می توان در نظام های سهگانه معنایی، کارکردی و کالبدی به چشم دید.

کلیدواژه ها

فردوس، قرآن مجید، باغ ایرانی، فرش ایرانی، سوره مبارکه الرحمن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.