تحلیل اقتصادی کم آبیاری گندم

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دومین همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی
  • کد COI اختصاصی: IDNC02_206
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1555
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیازعلی ابراهیمی پاک

استادیار بخش آبیاری و فیزیک خاک موسسه تحقیقات خاک و آب

چکیده

این پژوهش در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شهرکرد بر روی گیاه گندم با 5 تیمار آبیاری به ترتیب، بدون تنش آبی، 55،15،30 و 100 درصد تنش آبی در شش دوره رشد گیاهی جوانه زنی، پنجه دهی، ساقه دهی ، گل دهی، شیری و خمیری و رسیدن انجام شده است. در این پژوهش میزان تبخیر و تعرق بالقوه گیاه گندم به روش بیلان رطوبتی با استفاده از یک لایسیمتر زهکش دار اندازه گیری شد. هدف از این پژوهش برآورد تابع تولید گندم و ارزیابی اقتصادی اثر کم آبیاری بر عملکرد محصول گندم بود و نتایج نشان می دهد که: 1-عملکرد آب مصرفی در ابتدا روند صعودی داشته و سپس روند آن نزولی می شود. 2-درآمد کل در واحد سطح با افزایش میزان آب آبیاری تا زمان آبیاری کامل افزایش می یابد و در اعماق بیشتر از آن کاهش می یابد در هر شش مرحله رشد گیاه حداکثر درآمد در عمق آبیاری کامل است. 3-حداکثر سود خالص تولید در طول دوره رشد گیاه در عمق آبیاری در شرایط محدودیت منابع آب به دست آمده است. 4-در اثر کم آبیاری اعمال شده، مقداری آب صرفه جویی می شود و کاهش عملکرد محصول هم وجود دارد و اگر چنانچه زمین عامل محدود کننده نباشد و تنها آب عامل محدود کننده تولید باشد. با آب صرفه جویی شده می توان سطح جدیدی بین 20 تا 30 زیر کشت برد. 5-در محاسبه اقتصادی ابتدا هزینه های تولید و سود ناشی از افزایش عملکرد را در هر دور رشد گیاه در نظر گرفت که در این رابطه اقتصادی ترین سطح آبیاری در دوره جوانه زنی و پنجه دهی 20 درصد ، در دوره های ساقه دهی و شیری 30 درصد، در دوره گل دهی 15 درصد و در دوره خمیری 45 درصد کاهش آب آبیاری می باشد.

کلیدواژه ها

کم آبیاری گندم، تابع تولید گندم، تحلیل اقتصادی، عمق معادل آب آبیاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.