عوامل موثر بر تجربه شرم در خانوادههای بیماران با اختلال روان پزشکی: نقش انگ، حساسیت به طرد و ارزیابی شناختی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات روان شناسی بالینی، دوره: 6، شماره: 23
  • کد COI اختصاصی: JR_CPS-6-23_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 667
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا کرملو

دکتری روانشناسی عضو گروه پژوهشی علوم شناختی، جهاد دانشگاهی دانشگاه خوارزمی

یاسمن متقی پور

دانشیار بازنشسته روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

احمد برجعلی

دانشیار روانشناسی بالینی دانشگاه علامه طباطبایی

منصوره السادات صادقی

استادیار روانشناسی پژوهشکده خانواده دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

شرم و انگ حاصل از بیماری به عنوان تجارب هیجانی شایع منفی در خانوادههای بیماران اسکیزوفرن است که هم روی سلامت خانواده و هم افزایش احتمال بازگشت مجدد نشانههای بیمار اثر گذار است. اما هنوز اطلاعات کمی در خصوص اینکه چرا برخی افراد انگ را استرس زا تر دریافت میکنند و برخی آنرا قابلرویارویی در نظر میگیرند، وجود دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه میان متغیرهای انگ دریافتی، ارزیابی شناختی، حساسیت به طرد و احساس شرم و تعیین پیش بینی کنندههای احساس شرم انجام شد. این پژوهش از نوع کمی )پس رویدادی(- همبستگی بود. 150 نفر از خانوادههای بیماران روانپزشکی با استفادهاز نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای تحلیل دادهها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. میان انگ دریافتی با سایر متغیرها رابطه معناداری وجود دارد، اما ارزیابی شناختی باحساسیت به طرد و حساسیت به طرد با شرم درونی رابطه معناداری ندارند. مدل بدست آمده از تحلیل رگرسیون بیانگر این است که 23 % درصد از کل تغییرات شرم درونی توسط انگ دریافتی و ارزیابی شناختی و 23 % درصد از تغییرات شرم بیرونی توسط انگ دریافتی و حساسیت به طرد تبیین میگردد. ارزیابی شناختی منفی نسبت به بیماری روانپزشکی مانند در اختیار نداشتن منابعی برای رویارویی با بیماری در ایجاد احساس شرم درونی نقش تعیین کنندهای دارد. حساسیت به طرد به عنوان سبکی که در آن دیگران به عنوان منبعتهدید تلقی میگردند، با بیش برآورد کردن قدرت و جایگاه اجتماعی دیگران در جهت تهدید، آسیب زدن و طرد کردن به احساس شرم بیرونی دامن میزند.

کلیدواژه ها

انگ دریافتی، ارزیابی شناختی، حساسیت به طرد، احساس شرم، بیماری شدید روانپزشکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.