حقوق طبیعی و حقوق بشر

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه حقوق بشر، دوره: 8، شماره: 15
  • کد COI اختصاصی: JR_JHM-8-15_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1885
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناصر قربان نیا

دانشیار گروه حقوق دانشگاه مفید

چکیده

بی بهرگی حقوق بشر از مبانی فلسفی و انسان شناختی مایه ضعف، سستی و آسیب پذیری آن است. به این پرسش که از لحاظ منطقی چگونه از انسان بودن انسان به صاحب حق بودن او می رسیم، پاسخ های متعدد داده شده است. باور به حقوق توجیهی است که طرفدارانی صاحب نام دارد. البته بر سر راه مدافعان حقوق طبیعی چالش های بعضا جدی وجود دارد؛ اما در عین حال می توان با اعتقاد به حقوق طبیعی به عنوان یک مبنای حقوق بشر، دسته ای از حقوق بشر را روایتی نو از آن دانست. ادعای این مقاله آن نیست که میان طبیعی و حقوق بشر نسبت این همانی وجود دارد. مفهوم حقوق بشر متفاوت از حقوق طبیعی است. سخن در رابطه وثیقی است که میان حقوق بشر امروزی و نظریه اولیه حقوق طبیعی که ردپای ان را در حقوق اسلام نیز می توان دید، وجود دارد. تا جایی که می توان حقوق طبیعی را مبنا و توجیه گر بسیاری از حق های مصرح در اسناد بین المللی حقوق بشر دانست. نگارنده می کوشد در این مقاله نشان دهد که بذرهای حقوق بشر در زمینه های مستعد نظریه حقوق طبیعی پاشیده شده و همین امر در شکوفایی حقوق بشر موثر افتاد. بنابرایننه از ریشه جدا می ماند و نه از آن بی نیاز.

کلیدواژه ها

حقوق طبیعی، حقوق بشر، مبنای حقوق بشر، حقوق بنیادین، قوانین جهانشمول

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.