بررسی اثر شیب برهدر رفت خاک در دامنه خاکبرداری جاده جنگلی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی ایده های نوین در کشاورزی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: AETCONF03_073
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 586
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امینه فیروزی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

حسن اکبری

استادیار دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

مجید لطفعلیان

دانشیار دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

مصطفی مقدمی راد

دانشجوی دکتری مهندسی جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

فرسایش و رسوبزایی یکی از مشکلات مهم در مدیریت حوزه های آبخیز کشور می باشد. فرسایش و پیامدهای ناشی ازآن، با تشدید بهره برداری انسان از طبیعت از اوایل قرن بیستم، اثرات منفی خود را بر اکوسیستم حیاتی وارد ساخته است. بحثها و مجادلههای زیادی بین جنگلشناسان و طرفداران محیط زیست به دلیل جادهسازی در جنگل وجود دارد. از مهمترین دلایل آنها برای انتقاد ازجادهسازی در جنگل; تخریب محیط زیست، فرسایش خاک، آلودگی رودخانهها و غیره میباشد. شیروانی خاکبرداری که در نتیجه عملیات خاکی و برش دامنه طبیعی ایجاد میشود، دارای شیب تندتر از شیب طبیعی دامنه بوده و معمولا در سالهای نخست از نظر پوشش گیاهی بسیار فقیر است. تحقیق حاضر به بررسی شیبهای مختلف دامنه خاکبرداری در طرح جنگلداری کوهمیان آزادشهر استان گلستان با استفاده از شبیهساز باران در سطح پلاتهای یک مترمربعی با شدت 80 میلی متر بر ساعت و به مدت 15 دقیقه با پوشش گیاهی ثابت 40 درصد میپردازد در این تحقیقات طبقات شیب شامل:60-50 ،50-40 ،40-30 ،30-20 ،20-10 ،10-0 و بیشتر از 60 درصد با پوشش گیاهی ثابت برای میزان رواناب و رسوب تولیدی مقایسه شد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس حجم رواناب با پوشش ثابت 40 درصد در شیبهای مختلف اختلاف معنیداری را در سطح 1 درصد نشان میدهد. طبق نتایج ، با افزایش شیب حجم رواناب و غلظت رسوب افزایش یافته است بطوری که شیبهای 60-50 و بالاتر از 60 درصد دارای بیشترین حجم رواناب و غلظت رسوب هستند.

کلیدواژه ها

رواناب، رسوب، دامنه خاکبرداری، شیب، کوهمیان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.