بررسی مخاطرات احداث قطعه دوم تونل امام زاده هاشم از دیدگاه مکانیک سنگی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنفرانس منطقه ای و یازدهمین کنفرانس تونل ایران
  • کد COI اختصاصی: ITC11_090
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 561
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی محمدنژاد

کارشناسارشد مهندسی معدن؛

جعفر حسن پور

عضو هیات علمی دانشگاه تهران،پردیس علوم، دانشکده زمینشناسی

چکیده

تونلسازی در محیطهایهای سنگی معمولا با چالشهای مختلفی مواجه میباشد که هریک میتوانند تاثیر قابل توجهی بر روندتونلسازی داشته باشند. بخشی از این چالشهاازدیدگاه مکانیک سنگی قابل بحث و بررسی میباشند و بر حسب روش حفاری تونل،تونلسازی مکانیزهیا تونلسازی سنتی، میتواند شامل موارد مختلفی شود. شناخت و درک صحیح مخاطرات پیش روی روند تونلسازی نظیر مچاله شوندگی، ریزش، آماس و ناپایداری سینهکار، پیش از مواجه شدن با آن، امکان فراهم سازی تمهیدات موردنیاز و به تبع آن مدیریت مناسبترمخاطرهرافراهممیسازد. بدلیل انعطافپذیری کمتر حفاری مکانیزه، تعیین مخاطرات مربوط به این روش از اهمیت بیشتری نسبت به تونلسازی سنتی برخوردار است. چراکه بروز هرگونه مخاطره ممکن است پیامدهای قابلملاحظهای از لحاظ زمان و هزینه بر پروژه داشته باشد. در همین راستا در مقاله حاضر مخاطرات تونلسازی مکانیزه قطعه دوم تونل امامزاده هاشم از دیدگاه مکانیک سنگی با استفاده از روشهای مختلف تجربی، تحلیلی و عددی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که در محدودههای گسله احتمال وقوع مخاطراتی نظیر مچاله شوندگی، قابلیت کفشک زنی، ناپایداری جبهه کار و هجوم گل وجود دارد

کلیدواژه ها

تونلسازی، حفاری مکانیزه، مخاطرات مکانیک سنگی، مچاله شوندگی، ترکش سنگ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.