ارزیابی تغییرات زمانی-مکانی سیل خیزی در آبخیزهای استان اردبیل
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی آب، محیط زیست و توسعه پایدار
- کد COI اختصاصی: ICWESD01_284
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 954
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آبخیزداری دانشگاه محقق اردبیلی
دانشجوی کارشناسی ارشد مکاترونیک گروه مکانیک دانشگاه نبی اکرم (ص)تبریز
استادیار گروه مرتع و آبخیزداری دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده
سیل یک رویداد سریع و مخرب است که هر ساله در نقاط مختلف جهان و کشور باعث بروز خسارات جانی و مالی محسوس و نامحسوس فراوان میشود. این تحقیق با هدف ارزیابی روند و تغییرات زمانی و مکانی ضریب سیلابی در رودخانه های استان اردبیل، با استفاده از دبی روزانه 22 ایستگاه هیدرومتری در طول یک دوره 20 ساله، بین سال های 1369 تا 1390 انجام گرفت. ابتدا مقادیر ضریب جریان سیلابی با برآورد و کم نمودن جریان پایه به روش حداقل محلی محاسبه شد. سپس روند تغییرات زمانی ضریب جریان سیلابی با استفاده از آزمون ناپارامتری من–کندال تعیین شد. در ادامه، دوره آماری موجود به دوره های 5 ساله تقسیم شد و تغییرات مقادیر ضریب جریان سیلابی در دوره های مختلف مورد تحلیل قرار گرفت. همچنین وجود تفاوت در بین مقادیر ضریب سیلابی دوره های مختلف با استفاده از آزمون آماری کروسکال والیس Wallis-Kruskal مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمون آماری تفاوت معنی دار p< 0.05 را در بین مقادیر ضریب سیلابی در دوره های مختلف نشان داد. تغییرات مکانی ضریب جریان سیلابی حاکی از وجود تشابه الگوی تغییرات مکانی دوره های مختلف بود و بیشترین تغییرات متغیرمذکور در دوره مطالعاتی مربوط به محدوده های شمال و شمال شرقی و غرب استان میباشد. بیشترین ضریب سیلابی مربوطه به ایستگاه اکبرداوود به میزان 0/8 که در پنج سال اخیر، مشاهده شد. براساس نتایج تحلیل روند از مجموع 22 ایستگاه مورد مطالعه در استان اردبیل، 6 ایستگاه روند افزایشی و یک ایستگاه روند کاهشی را در دادههای ضریب سیلابی نشان دادند و در بقیه ایستگاه ها روند افزایشی معنی دار نبوده است.کلیدواژه ها
آزمون من–کندال، تغییرات مکانی، روند تغییرات زمانی، ضریب جریان سیلابی، استان اردبیلمقالات مرتبط جدید
- مقایسه روش های مدرن و سنتی آبیاری به منظور احیا و پایداری منابع آب
- تحلیل جامع تاثیر انواع امواج بر فرآیند شیرین سازی آب در نواحی ساحلی
- عوامل آلایندگی های تالاب میانکاله و مروری بر راهکارهای بهبود کیفیت آب
- کاربرد فناوری سنجش از دور در شناسایی اراضی ماندابی
- ارزیابی تحمل برخی ارقام بومی و اصلاح شده برنج در روش نوین خشکه کاری (نوار تیپ)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.