امکان سنجی فنی-اقتصادی فناوری های بازیابی گازهای همراه و تحلیل قیمت گذاری آن بر حسب حجم و ترکیبات گاز

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME04_443
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 846
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر وهاب پور

کارشناسی ارشد مهندسی سیستم های انرژی، پژوهشکده علوم و فناوری انرژی شریف

محمد طهماسب زاده

دانشجوی دکتری مهندسی سیستم های انرژی، پژوهشکده علوم و فناوری انرژی شریف

معصومه برارزاده

دانشجوی دکتری مهندسی سیستم های انرژی، پژوهشکده علوم و فناوری انرژی شریف

چکیده

سوزاندن گازهای همراه نفت یکی از عوامل مهم در انتشار گازهای گلخانه ای و آلاینده در ایران است. بررسی های دقیق نشان می دهد سالانه حدود 53 میلیون تن معادل کربن دی اکسید در نتیجه سوزاندن (فلر کردن) گازهای همراه در ایران وارد جو می شود. هدف این مقاله بررسی و امکان سنجی فناوری های بازیابی گازهای همراه نفت با در نظر گرفتن پارامترهای فنی و اقتصادی است. از آنجا که موفقیت و یا عدم موفقیت طرح های بازیابی گاز همراه به شدت وابسته به حجم، ترکیب درصد، موقعیت جغرافیایی آن، بازار فروش محصولات تولیدی در هر فناوری و قیمت واگذاری این گازهاست، در مطالعه ی حاضر تمامی این پارامترها در بررسی و محاسبات لحاظ شده اند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که فناوری تزریق گاز به چاه های نفت و فناوری ال ان جی، در صورتی که شرایط استفاده از آنها مهیا باشد، بهترین فناوری های بازیابی گازهای همراه هستند. از دیگر نتایج این مطالعه معرفی بهترین فناوری برحسب حجم و ترکیب درصد گازهای همراه است. به طوری که در صورت عدم امکان تزریق گاز به چاه و نبود بازار ال ان جی، در حجم های پایین از گازهای همراه، نیروگاه گازی و تولید برق از گازهای همراه بهترین فناوری خواهد بود، در حجم های متوسط، ان جی ال بهترین فناوری است و در حجم های بالا فناوری جی تی ال رتبه نخست را خواهد داشت. در پایان نشان داده می شود که سودآوری فناوری ها به شدت وابسته به ترکیب درصد گازهای همراه است و ارزش گازهای همراه با ترکیب درصدهای مختلف، باید متفاوت باشد.

کلیدواژه ها

گازهای همراه، گاز فلر، امکان سنجی اقتصادی، فناوری های بازیابی گاز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.