ارزیابی و پهنه بندی اراضی مستعد کشاورزی با استفاده از سیستم های اطلاعات جغرافیایی(GIS) و سیستم های تصمیم گیری چندمعیاره(AHP) (مطالعه موردی : شهرستان مهریز)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME04_392
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 648
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن هویدی

استادیار، گروه برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست، دانشگاه تهران، ایران.

یاسر معرب

کارشناس ارشد برنامه ریزی محیط زیست، دانشگاه تهران، ایران.

شادی حسینی

کارشناس ارشد ، منابع طبیعی، دانشگاه تنکابن، ایران.

چکیده

کشاورزی به عنوان فعالیتی که به طور تنگاتنگ با محیط طبیعی سر و کار دارد، برای کارایی بالاتر و تناسب بیشتر با محیط زیست، نیازمند شناسایی علمی روزافزون توان محیطی است.کشاورزی در ایران همواره بر اساس تجربه ی کشاورزان و ازمایش و خطا انجام می شده و تقریبا استعداد و توان واقعی منطقه یا شهر، مورد مطالعه و بررسی جدی قرار نگرفته است. بنابراین؛ ضرورت تعیین توان اکولوژیکی این منطقه برای کاربری کشاورزی مطرح میگردد. در این پژوهش، با استفاده از معیارهای ؛ ارتفاع، اقلیم، میزان بارندگی، پوشش، تبخیر، جهت شیب، خاک، شیب، دما و فاصله ازآبراهه به پهنه بندی اراضی مستعدشهرستان مهریز پرداخته شد. نقشه های مربوط به هر یک از لایه ها در محیط Idrisi استانداری سازی و به صورت فازی تهیه شد در ادامه برای وزن دهی لایه ها از فرایند تحلیل سلسه مراتبی (AHP) در نرم افزار Expert Choice 11 و برای تلفیق آن ها از GIS استفاده شد و نقشه نهایی به روش gamma و با عدد گامای 9/0 تهیه شد. سپس نقشه نهایی برای پهنه بندی و مشخص کردن اراضی مستعد به چهار طبقه بدون توان، توان ضعیف، توان متوسط و توان خوب طبقه بندی شد.

کلیدواژه ها

کشاورزی، توان اکولوژیکی، پهنه بندی، Idrisi، GIS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.