ارزیابی توانایی شاخص NDVI در مطالعه ی تغییرات کاربری اراضی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME04_264
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 775
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

دلنیا حاجی احمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد محیط زیست گرایش زیستگاه ها و تنوع زیستی، دانشگاه کردستان

جمیل امان اللهی

استادیار گروه محیط زیست، دانشگاه کردستان

چکیده

یکی از گام های اصلی برای استفاده بهینه از زمین، آگاهی از الگوی کاربری زمین و تغییرات آن در طول زمان است. فرآیند تشخیص تغییرات برای ارزیابی منابع، از طریق مقایسه تصاویر در چند زمان برای یافتن میزان و نوع تغییرات اتفاق افتاده انجام می گیرد. تغییرات کاربری زمین و پوشش زمین به عنوان یکی از نیروهای محرکه اصلی تغییرات زیست محیطی جهانی و یک بحث اصلی در توسعه پایدار است. استفاده از تکنیک سنجش ازدور یک ابزار عالی برای بررسی و پایش تغییرات کاربری زمین و پوشش زمین است. هدف این مطالعه ارزیابی و پایش تغییرات کاربری اراضی و پوشش گیاهی در بازه زمانی 1987-2006 برای منطقه حفاظت شده بیجار با استفاده از شاخص نرمال شده تفاضل پوشش گیاهی (NDVI) است. بدین صورت با بهره گیری از تصاویر سنجنده TM ماهواره لندست، نقشه های کاربری اراضی با استفاده از شاخص NDVI، الگوریتم حداقل فاصله و طبقه بندی نظارت شده تهیه گردید. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که از سال 1987 تا 2000 دو کاربری مرتع تنک و مرتع متراکم با مساحت های به ترتیب 11/161، 57/9 کیلومترمربع دارای روند کاهشی بوده اند و به 98/61 و 51/7 کیلومترمربع رسیده اند. مساحت زمین های کشاورزی و زمین های بایر از 6/0 و 51/ 133 کیلومترمربع به 06/1 و 83/209 کیلومترمربع افزایش پیداکرده است اما در بازه زمانی 2000 تا 2006 مساحت کاربری های مرتع تنک، مرتع متراکم و زمین های کشاورزی به 15/79، 1/30 و 82/2 کیلومترمربع افزایش یافته اند و زمین های بایر منطقه روند کاهشی داشته است و مساحت آن به 21/147 کیلومترمربع رسیده است.

کلیدواژه ها

تغییرات کاربری اراضی، ماهواره لندست، NDVI، منطقه حفاظت شده بیجار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.