حل مساله P-Median بر اساس روش فرا ابتکاری اجتماع مورچگان

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی مهندسی صنایع
  • کد COI اختصاصی: IIEC06_188
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5634
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرویز فتاحی

استادیار گروه مهندسی صنایع، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

حسن سرحدی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی سیستم های اقتصادی- اجتماعی، دانشگاه بوع

عباس پورفتحی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی سیستم های اقتصادی- اجتماعی، دانشگاه بوع

چکیده

مسائل تحلیل موقعیت که به طور کلی به تحلیل موقعیت تسهیلات از قبیل تسهیلات خدمات عمومی، ایستگاه های انتقال نیرو، سوییچ های شبکه مخابرات، و ... می پردازد یکی از حوزه ای گسترده و پر کاربرد از تحقیق در عملیات را تشکیل می دهند. با این وجود این دسته از مسائل بدلیل تاثیر آنها بر میزان استفاده و بهره وری منابع مورد توجه زیاد مدیران اکثر سازمان های خدماتی، صنعتی و ... می باشد. یکی از معروفترین مسائل در این حوزه، مساله P نقطه واسطه یا PMP است که روش های متعدد قطعی و غیر قطعی (ابتکاری و فرا ابتکاری) در حل آن پیشنهاد شده اند. مساله PMP یا P نقطه واسطه، به دسته بزرگی از مسائل جانمایی و تخصیص تحت عنوان حداقل سازی مجموع تعلق دارد. در این مساله از بین نقاط ممکن برای ارائه خدمات، نقاطی به عنوان واسطه انتخاب می شوند به طوریکه مجموع فواصل بین نقاط واسطه و نقاط تقاضا حداقل شده و تمام تقاضاها برآورده شوند. به دلیل پیچیدگی بالای مساله، در این مقاله، پس از ارائه مدل سازی مساله برپایه گراف و برنامه ریزی عدد صحیح، الگوریتم جدیدی بر اساس روش فرا ابتکاری اجتماع مورچگان در حل این مساله پیشنهاد می شود. مقایسه نتایج حاصل از الگوریتم پیشنهادی در حل مسائل PMP موجود در کتابخانه تحقیق در عملیات با جواب های بهینه حاصل از روش قطعی، نشان دهنده کیفیت بالای این جواب ها و قابلیت های فراوان الگوریتم پیشنهادی است.

کلیدواژه ها

مسائل تحلیل موقعیت، مساله P-Median، روش های فرا ابتکاری، اجتماع مورچگان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.