وضعیت موجود و ارایه راهکارهای بهبود کمی و کیفی خشک میوههای ایران
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دوره: 1، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_ASNR-1-1_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 660
نویسندگان
نویسنده مسیول
استاد دانشگاه شیراز،
استاد دانشگاه تبریز،
استاد دانشگاه شیراز و دانشگاه تهران.
چکیده
پژوهشی برای بررسی وضعیت موجود و ارایه راهکار برای بهبود کمی و کیفی میوه های مهم خشکباری (بادام، گردو، پسته و فندق) در سطح کشور انجام شد. نخست استان های مهم میوه خیز کشور و شهرستان های عمده تولید کننده این محصول ها ، بر اساس آمارهای وزارت جهاد کشاورزی تعیین شد و سپس پرسشنامه هایی برای دریافت اطلاعات لازم برای چهار محصول یاد ش ده تکمیل گردید. در این پرسشنامه ها، تمام جنبه های کشت، داشت و برداشت محصول مورد پرسش قرار گرفت و اطلاعات لازم از مراکز تحقیقاتی مربوط، جمع آوری شد. در این پژوهش، استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، اصفهان، تهران، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خراسان شمالی، فارس، کردستان، کرمان، کرمانشاه، که گیلویه و بویراحمد، لرستان، مازندران، مرکزی، همدان و یزد مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی اطلاعات جمعآوری شده و واکاوی دادهها نشان داد که با وجود تنگناهای زیاد در کشت و عملآوری محصولهای مورد نظر در این طرح، به ویژه وجود خطر سرماهای اوایل بهار که اغلب محصول درختان زودگل، مانند بادام، گردو و فندق را تهدید کرده و زیان های زیادی را به بار می آورد، میانگین عملکرد در هکتار برخی از این محصولها نه تنها با میانگین عملکرد در هکتار شماری از کشورهای عمده تولید کننده این محصولها در اروپا برابری مینماید، بلکه در مواردی از آن ها برتری دارد. بر اساس گزارش FAO در سال 2006 یعنی سال انجام این بررسی، میانگین عملکرد در هکتار بادام درایران در سال 1384 معادل 0.84 تن، در فرانسه 4.25 تن، در ترکیه 1.84 تن و در اسپانیا 0.33 تن میباشد. به همین ترتیب میانگین عملکرد در هکتار گردو در ایران 2.31 تن، در فرانسه 1.66 تن، در ترکیه 1.85 تن و در اسپانیا 3.34 تن می باشد . در همین رابطه میانگین عملکرد در هکتار پسته و فندق در ایران به ترتیب 0.63 تن برای پسته و 1.13 تن برای فندق، در فرانسه 2.49 تن برای فندق، در ترکیه 0.79 تن برای پسته و 1.01 تن برای فندق و در اسپانیا 1.00 تن برای فندق گزارش شده است. در این مقاله، تمام موارد یاد شده واکاوی شده و مورد بحث قرار گرفتند و همچنین راهکارهایی برای بهبود کمی و کیفی محصول های مورد آزمایش، ارایه شده استکلیدواژه ها
بادام، پسته، خشکبارها، فندق، گردومقالات مرتبط جدید
- اثر وزن بنه مادری و مقادیر کود دامی بر عملکرد بنه های دختری و گل زعفران در سال دوم
- بررسی پیشرفت های ریزازدیادی زعفران ( Crocus sativus L. ) و چالشهای آن
- بررسی ارتباط غلظت آهن بنه زعفران با عملکرد ماده خشک در دو منطقه قائن و نهبندان در خراسان جنوبی
- برهمکنش شوری، کود گاوی و روش کاشت بر محصول و رشد زعفران در سال پنجم دوره رشد
- اثر محتوای فسفر برگ و بنه بر خصوصیات رشدی بنه های دختری زعفران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.