آرابسک یا نقوش اسلیمی در معماری اسلامی
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: اولین کنفرانس سالانه بین المللی عمران، معماری و شهرسازی
- کد COI اختصاصی: ICAUC01_026
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 4963
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشدمعماری. دانشگاه آزادواحد بروجرد ایران
دکترا.دانشگاه تربیت مدرس تهران
چکیده
ارابسک کلمه ای فرهنگی و اسلامی کلمه ای عربی است که معنی اولیه عربی منسوب و به عرب و مردی بزرگ اسلامی منسوب به اسلام می باشد و بنابراین طرح ارابسک من سلیمی یعنی طرحی که منسوب به افراد با و مسلمانان یا اختراع آنان و یا مورد استفاده آنان است. این طرح تزیینی اغلب گیاهی، تقریبا در همه آثار به شانه اسلامی به کار رفته و می تواند یک عامل اشتراک و اتحاد هنری در عالم اسلام شمرده و در مقامی نظیر مقام خط عربی گذارده شود. این که در کلیه آثار مذهبی مصایبی چون ایمان، نور و روشنایی، حضور طبیعت، تواضع و فروتنی، تنوع در نقوش و وحدت در مشتری به چشم می خورد. و نه واحد و زبان واحد در کلیه آثار هنری و در زمان های متفاوت به چشم می خورد ریشه های نقوش اسلامی را در برگ مو(تراکت) برگ نخل، گل نیلوفر آبی،خرطوم فیل است. ارابسک شیوه ای از تزیین با شکل های دقیق هندسی و نقص های گیاهی ساده شده ( استلیزه و قراردادی) و دورست طبیعت (انتزاعی) با پیچ و خم های متقاطع و موزون و مکرر است که در زبان فارسی نام های دیگری از جمله: طرح های طوماری، طرح های پیچکی ، اشکال طوماری و....دارد. از نظر تاریخی که سلیمی از گیاه تاک (مو) سرچشمه گرفته است که در آن پیچیدگی ندهم فرورفتگی ترک ها، ساقه ها و شاخه ها وجود دارد. تاکنون نقوش اسلامی الهام گرفته از برگ مو، برگ های درخت نخل، انجیر، کنگر و سایر اندام های گیاهان می تواند باشد . نقوش استیلی مین در تزیینات مختلف معماری از جمله مقرنس ، گچ بری، کاشی کاری همچنین حجاری، فلزکاری، تذهیب و، منبت کاری، قالی بافی ، پارچه بافی، سفال کاری، قلم زنی، تدوین کتب، مینیاتور و خوش نویسی کاربرد دارد.کلیدواژه ها
آرابسک، نقو اسلیمی، نقو گیاهی، دوران اسلامی، کاشی های مینیاییمقالات مرتبط جدید
- نقش تعامل شهروندان با شهرداری جهت توسعه و آبادانی شهرهای تازه تاسیس
- امکانسنجی پیاده سازی فناوریهای نوین و پایدار برای بهبود مدیریت هوشمند شهری
- طراحی مناطق بهینه باغات خانواده شهر شیراز با استفاده از سیستم اطلاعات مکانی و روش تحلیل سلسله مراتبی
- نگاهی به روش های طراحی معماری از دیدگاه جفری برادبنت
- تاثیر فناوریهای نوظهور ساختوساز بر بافت شهر ی: یکپارچگ ی، چالش ها و فرصت ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.