مقایسه توزیع اندازه ذرات رسوبات بستر و معلق با استفاده از مدل های ریاضی در رودخانه روضه چای ارومیه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین همایش یافته های نوین در محیط زیست و اکوسیستم های کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AGROCONGRESS03_111
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 584
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سامان جلال زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم خاک دانشگاه ارومیه

فرخ اسدزاده

استادیار گروه مهندسی علوم خاک دانشگاه ارومیه

عباس صمدی

استاد گروه مهندسی علوم خاک دانشگاه ارومیه

چکیده

فرسایش خاک پدیده ی مخربی است که سبب تشکیل رسوبات میگردد ودر سال های اخیر بسیار مورد توجه بوده است. از ویژگی های اصلی و مهم رسوبات نیز می توان به توزیع اندازه ذرات اشاره نمود، که این ویژگی رسوبات بسیاری از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی رسوبات را تحت تاثیر قرار می دهد. برای پیش بینی بهتر رفتار رسوبات در محیط های طبیعی میتوان از مدل های ریاضی برای توصیف توزیع اندازه آنان استفاده کرد. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان دقت و یافتن بهترین مدل جهت توصیف توزیع اندازه ذرات رسوبات بستر و معلق با مقایسه عملکرد چند مدل ریاضی، برای این منظور 19 نمونه رسوب بستر و 6 نمونه رسوب معلق از رودخانه ی روضه چای ارومیه انتخاب شده و پس از تعیین توزیع اندازه ذرات آن ها در آزمایشگاه، مدل مذکور با استفاده از روش رگرسیون غیرخطی بر روی داده های مشاهده ای برازش داده شد. بررسی نتایج بیان کرد که در رسوبات بستر مقدار میانگین ضریب تبیین برای مدل فردلاند 9830/0و در رسوبات معلق 9942/0 بود. دقت بیشتر مدل فردلاند در رسوبات معلق نسبت به رسوبات بستر احتمالا ناشی از رس بیشتر رسوبات معلق باشد. و همچنین نتایج نتایج آماره RMSE نشان داد که در رسوبات بستر مدل های MLG و شیوزاوا کمپل با مقادیر میانگین RMSE، 034/0 و 114/0 و در رسوبات معلق مدل های MLG، فردلاند(به صورت مشترک) و با مقادیر میانگین RMSE، 025/0 به عنوان برترین مدل ها در توصیف توزیع اندازه ذرات رسوبات بستر و معلق شناخته شدند.

کلیدواژه ها

توزیع اندازه ذرات، رسوبات معلق، رسوبات بستر، رودخانه ی روضه چای، مدل های ریاضی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.