مکانیابی مراکز بهداشتی- درمانی و بیمارستان با استفاده از توابع عضویت و همپوشانی فازی و مدلAHP در محیطGIS)مطالعه موردی: شهر بندرعباس)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی عمران، معماری، مدیریت شهری و محیط زیست در هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: SDUMEW01_216
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1635
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه جعفری

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه سنجش از دور و GIS ،واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران

علی اکبر جمالی

استادیار گروهGIS ،سنجش از دور و آبخیزداری، واحد میبد، دانشگاه آزاد اسلامی، میبد، ایران

سیدعلی المدرسی

دانشیار گروه سنجش از دور و GIS ،واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران

چکیده

در اغلب شهرها عدم تخصیص متناسب فضا و جا یابی بهینه عناصر خدماتی شهر، به ویژه مراکز درمانی (بیمارستان ) و تعداد عوامل موثر در مکان یابی این مراکز، افزایش روزافزون مشکلات شهری و شهروندان را به دنبال داشته و دارد. لذا این امر لزوماستفاده از روشهای موثر و سیستم های رایانهای در مکانیابی بهینه این مراکز را بیش از پیش آشکار ساخته است . هدف 1 عمده این پژوهش، استفاده از فنون فازی و مقایسه زوجی در GISبرای مکانیابی بهینه بیمارستانهای شهر بندرعباس بوده است.سپس با بهرهگیری از امکانات سامانههای اطلاعات جغرافیایی و تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از مدل ازی برای مکانیابی بهینه فضاهای شهری به منظور احداث بیمارستان در این شهر اقدام شد. با استفاده از ابزار تجزیه و تحلیل فضایی، نقشه فاصله( مراکز بهداشتی-درمانی، فضای سبز، مناطق صنعتی، تراکم جمعیت شهر، مناطق مسکونی، مراکز نظامی، خیابان ها و ایستگاههای آتشنشانی)تهیه گردید. در گام بعدی عملیات عضویت فازی Large, smallبر روی آنها انجام شد .سپس جهت وزندهی به معیارهای فازی شده، به روش فرآیند سلسله مراتبی عمل شد. حدود 30 پرسشنامه با نظرات کارشناسان تکمیل و وزن هر یک از لایههای اطلاعاتی در نرمافزارChoice Expertمحاسبه شد. در نهایت با روی هم گذاری لایه های مذکور به روش همپوشانی فازی گاما9/0 ،به تحلیل و بررسی آن پرداخته شد. در نقشه حاصل مکان های بهینه جهت احداث بیمارستانهای جدید مشخص گردید. با تحلیل تصمیم و در نظر گرفتن جنبههای غیر مکانی در مسایل نیمه ساختارمند از بین مکانهای پیشنهادی 5 مکان انتخاب و معرفی شد.

کلیدواژه ها

بیمارستان، تجزیه و تحلیل فضایی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، مکانیابی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.