مکانیابی دفن پسماندهای شهری با استفاده از مدل AHP و سامانه اطلاعات جغرافیایی مطالعه موردی: شهرستان رودبار

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی عمران، معماری، مدیریت شهری و محیط زیست در هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: SDUMEW01_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 299
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرویز رضایی

دانشیار اقلیم شناسی، گروه جغرافیا، واحدرشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

سیده فاطمه حسینی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

چکیده

مکانیابی محل دفن مواد زاید و جامد شهری با توجه به اینکه فعالیتهای اقتصادی، صنعتی و گاهی خدماتی،محیطزیست را تحت تاثیر قرار میدهد بسیار حایز اهمیت است. نحوه جمع آوری، هدایت و دفن صحیح و اصولیپسماندهای شهری می تواند منجر به توسعه پایدار زیست محیطی گردد. محدوده مورد مطالعه در این تحقیق شهرستان رودبار در استان گیلان در شمال کشور است. طبق گزارشات بخش خدمات شهری رودبار روزانه به طور متوسط 52 تنزباله در شهر رودبار و در مجموع 111 تن در کل شهرستان رودبار ) منجیل 01 ، رستم آباد 52 ، لوشان 12 ، بره سر و توتکابن 0 تن جیرنده 5 تن و مجموع روستاها 01 تن ( تولید می شود . روشهای نامناسب فعلی باعث شده تا اینشهرستان که در ورودی استان گیلان قرار دارد، علاوه بر مسایل زیست محیطی چشم انداز مطلوبی بویژه در اراضیحاشیه سفیدرود نداشته باشد. هدف از این مطالعه گزینش مکان مناسب جهت دفن بهداشتی مواد زاید جامد در شهرستان رودبار بر پایه معیارها و ضوابط مکان یابی می باشد. در این پژوهش از روش ها و قابلیت های مبتنی بر سیستماطلاعات جغرافیایی (GIS) و فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شده است. ابتدا معیارها و ضوابط انتخاب مکان مناسب برای دفن بهداشتی مانند شیب، کاربری اراضی، فاصله از سکونت گاه ها و راه ها، آب های سطحی وزیرزمینی، خاک، زمین شناسی و غیره شناسایی گردید. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد، در نظر گرفتن حداقل مساحت ) 02 هکتار( مورد نیاز محل دفن در یک دوره 51 ساله در شهرستان رودبار، تعداد 2 مکان از بین 00 مکان بهعنوان مناسبترین مکانها معرفی گردید مکان 1 به مساحت 30 هکتار در دهستان کلیشم، مکان 5 به مساحت 11هکتار در دهستان کلیشم، مکان 0 به مساحت 03 هکتار در دهستان جیرنده، مکان 0 به مساحت 01 هکتار در دهستان کلشتر، مکان 2 به مساحت 52 هکتار در دهستان کلشتر1/5 کیلومتری جنوب شهر منجیل با کاربری مرتع قرار دارد.

کلیدواژه ها

ی، مواد جامد و زاید،، تحلیل سلسله مراتبی ، سامانه اطلاعات جغرافیایی ، شهرستان رودبار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.