بررسی سیستم مدیریت پایدار اکوتوریسم و تاثیرات طبیعتگردی (مطالعه موردی: تالاب انزلی )

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش آمایش سرزمین،جایگاه خزر و چشم انداز توسعه گیلان
  • کد COI اختصاصی: LPCCDPG01_101
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 533
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید قربانی

دانشجوی دکتری مدیریت گردشگری، دانشگاه علم و فرهنگ

سمانه زاهدی

دانشجوی دکتری مدیریت محیط زیست،دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات

امیر هدایتی آقمشهدی

دانشجوی دکتری برنامه ریزی، دانشگاه تهران

جواد کاویانی راد

دانش آموخته کارشناسی ارشد، جغرافیای سیاسی، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

توسعه اکوتوریسم برای استفاده از جاذبه ای طبیعی، تفریحی، ورزشی، اقتصادی و اجتماعی نیازمد برخوردای از سیستم مدیریتی همه جانبه در سطح یک منطقه می باشد. استان گیلان و شهرستان انزلی بدلیل داشتن توانایی های طبیعی خدادادی، از جمله مناطق مستعد گسترش اکوتوریسم در ایران می باشند. به همین منظور در این تحقیق به برسی وضعیت اکوتوریسم و ارایه مدل پایدار مدیریتی اکوتوریسم در محیط های پیرامون تالاب انزلی پرداخته شده است. در این تحقیق ابتدا به کمک مدل DPSIR، بررسی جامعی در مورد ویژگیهای اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی مرتبط با گسترش اکوتوریسم در محیط پیرامون تالاب انزلی پرداخته شد. سپس با استفاده از پرسشنامه از مردم بومی، طبیعت گردان، به برسی تاثیر اکوتوریسم بر روی محیط زیست و مسایل اقتصادی و اجتماعی مردم منطقه پرداخته شد و تاثیر برنامه ریزی و مدیریت در بهبود وضعیت اکوتوریسم برسی شد، و در نهایت به کمک مدل کارت امتیازی متوازن (BSC)، سیستم مدیریت پایدار توسعه اکوتوریسم را در منطقه تالاب انزلی ارایه شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که مسایل محیط زیستی، بهداشت و امنیت و مسایل اقتصادی و زیرساختی به ترتیب، بیشترین اهمیت را بین مردم بومی و گردشگران دارا می باشد. همچنین برای مدیریت پایدار اکوتوریسم در منطقه و حرکت در راستای توسعه پایدار در نظر گرفتن مسایل اقتصادی، مشتری مداری، فرایندهای درونی و بالاخص سازمانی و آموزش مرتبط با توسعه اکوتوریسم برای مردم بومی و گردشگران می تواند کارساز باشد

کلیدواژه ها

مدیریت اکوتوریسم، تالاب انزلی، مدل کارت امتیازی متوازن (BSC)، مدل DPSIR، پرسشنامه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.