تحلیل ژیوپلیتیکی فرصتها و چالشهای استان گیلان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش آمایش سرزمین،جایگاه خزر و چشم انداز توسعه گیلان
  • کد COI اختصاصی: LPCCDPG01_083
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 509
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ریحانه صالح آبادی

دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس

سعید صادقلو

دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

برای تحقق شعار و اهدافی که از سوی رهبر معظم انقلاب به نام تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی نام گرفته است، در گام نخست نیازمند توجه به توانمندیهای ملی در بخشهای مختلف صنعتی، تجاری و اقتصادی است تا از این رهگذر، فرصتهایتازهای برای رشد اقتصادی فراهم شود. گیلان با توجه به برخورداری مواهب الهی و بسترهای لازم در زمینه تولید محصولات داخلی از استانهایی است که ظرفیت بسیاری در این زمینه دارد و بازشناسی توان و ظرفیتهای اقتصادی این استان میتواند در رشد وشکوفایی سرمایهگذاری و همچنین افزایش توان تولیدی آن در بخشهای مختلف نقش بهسزایی داشته باشد. علاوه براین موضوعاستان گیلان یکی از مناطق ژیوپلیتیکی مهم و حایز اهمیت ایران است. این منطقه در شمال کشور درکنار دریای خزر و همسایگی با کشورهای تازه تاسیس آسیای مرکزی و قفقاز است. در این میان فرصتها و چالشهای ژیوپلیتیک به دلیل ماهیت جغرافیایی ودوام و پایداری بیشتر از اهمیت دوچندانی برخوردار هستند. شناسایی این عوامل می تواند زمینه مناسبی را برای طراحی یکراهبرد کارامد در این منطقه فراهم سازد. در این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به بررسی عوامل ژیوپلیتیکی این استان می پردازد و سپس به طبقه بندی انها از نوع فرصت و تهدید پرداخته می شود. نتیج تحقیق نشان می دهد که این فرصتها شامل:قطب کشاورزی کشور، وجود معادن بسیار، نزدیکی به کشورهای اسیای مرکزی و قفقاز، دسترسی به شاهراههای ارتباطی، داشتن مناطق آزاد اقتصادی مانند انزلی و لاهیجان و ... و تهدیدها هم شامل: کاهش نرخ رشد جمعیت جوان، عدم تعیین رژیم حقوقی دریای خزر، الودگی زیست محیطی و .. است. که با بررسی های صورت گرفته استان گیلان نشاندهنده این امر مهم است که دارای ظرفیتها و فرصتهای بسیاری جهت رساندن جمهوری اسلامی ایران به قدرت درجه یک منطقه ای است

کلیدواژه ها

استان گیلان، فرصتها، چالشها، منطقه ژیوپلیتیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.