روابط دوجانبه ایران و عراق از رقابت های سیاسی تا پیوندهای فرهنگی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی بحرانهای ژئوپلتیکی جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICGCIW01_149
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2461
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت مهکویی

استادیار جغرافیای سیاسی، واحد نجف آباد ،دانشگاه آزاد اسلامی،نجف آباد ، ایران

حسن باویر

دانشجوی دوره دکترای جغرافیای سیاسی واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی،نجف آباد ، ایران

چکیده

از میان همسایگان عرب در منطقه خلیج فارس بی تردید کشور عراق به دلیل دارا بودن ویژگی های خاص سیاسی و فرهنگی، برای منافع ملی ایران از اهمیت خاصی برخوردار است. چگونگی تنظیم روابط با کشور عراق همواره یکی از چالش های اصلی سیاست خارجی ایران بوده است. سقوط رژیم بعث چالش های جدیدی در روابط دوجانبه ایران و عراق به همراه آورده است. علیرغم وجود رقابت های منطقه ای دو کشور می توان به نوعی پیوستگی فرهنگی برخورد که در نهایت، این مشترکات به نوعی زمینه ساز گسترش همکاری های دوجانبه ایران و عراق گردد. ایران و عراق جدید می‎توانند روابط خود را از مرحله استمرار تعارضات و تفکرات مبتنی بر بی‎اعتمادی و تهدید خارج کرده و به سوی رقابت سازنده و همکاری در چارچوب منافع مشترک هدایت کنند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که دو کشور اگرچه در سطوح مختلف فرهنگی، سیاسی و اجتماعی پیوندهای استراتژیکی دارند، اما به لحاظ ملاحظات زیربنای سیاسی، اقتصادی و نظامی دو کشور رقیب محسوب می شوند و این رقابت همواره مانع از پیوندهای مستحکم در عرصه های مختلف گردیده است.

کلیدواژه ها

ایران، عراق، رقابت های استراتژیک، پیوندهای فرهنگی، تشیع، ژیوپلیتیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.