جریان های مذهبی سیاسی جنوب غرب آسیا و تاثیر آن بر امنیت ملی ج.ا.ا

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی بحرانهای ژئوپلتیکی جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICGCIW01_146
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 582
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد معدنی

کارشناس ارشد علوم سیاسی

چکیده

منطقه جنوب غرب آسیا یکی از مهمترین نقاط استراتژیک دنیا و هسته مرکزی جهان اسلام شناخته می شود که از دیرباز در وضعیت قدرت جهان تعیین کننده بوده است. این منطقه اخیرا با ظهور جنبش های دینی به ویژه انقلاب اسلامی منشا تحولاتی در روابط و مناسبات بین المللی شد که موضوع نظریه پردازی در مراکز علمی و پژوهشی غربی شده است. گذشته از جریان صهیونیسم، در حال حاضر عمده کشورهای منطقه مذکور دارای نظام و حکومتی اسلامی برگرفته از جریان مذهبی هستند که عمدتا روایت های متعددی از اسلام در این کشورها حاکم است و می توان آنها را این گونه ترسیم کرد: برخی معتقد به برگشت به اسلام خالص و حقیقی صدر اسلام هستند و به آن اسلام سیاسی بنیادگرا اطلاق می گردد که از جمله این گروه می توان به سلفی گری و وهابیت اشاره کرد و برخی معتقدند که ناگزیر از پذیرش مدرنیزم هستیم و اسلام سیاسی میانه رو به آن اطلاق می شود که نمونه آن نوعثمانی گری است و جمهوری اسلامی ایران نیز مدل منحصر به خود را داراست که به آن اسلام سیاسی انقلابی اطلاق می شود و از همین رو مدل های قرایت شده از اسلام توسط کشورهایی مثل عربستان، مصر، ترکیه و حتی گروه هایی همانند طالبان، القاعده و داعش باعث چالش برای کشور شیعی ایران و تهدید ماهیت و هویت الگوی معرفی شده از اسلام در دراز مدت خواهد شد که تلاش شده با استفاده از نظریه سازه انگاری و گردآوری داده ها که عمدتا از طریق کتابخانه ای و بانک اطلاعاتی صورت گرفته است و استفاده از روش توصیفی تحلیلی، به جریان های مذهبی سیاسی در منطقه جنوب غرب آسیا و تهدیداتی را که متوجه ماهیت و هویت مدل ایرانی اسلامی نموده است، نگریسته شود.

کلیدواژه ها

جنوب غرب آسیا، اسلام سیاسی، انقلاب اسلامی، سلفی گری، وهابیت، نوعثمانی گری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.