بحران ها و نقش آن در واگرایی جهان اسلام

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی بحرانهای ژئوپلتیکی جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICGCIW01_140
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 797
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا کلان فریبایی

مدرس دانشگاه آزاد اسلامی و عضو هیات علمی گروه تاریخ پژوهشگاه بین المللی المصطفی.

چکیده

تاثیر ژیوپلتیک به عنوان عنصر تعیین کننده در مناسبات بین المللی در تمامی معادلات جهانی تردید ناپذیر بوده و از نظر مورخان، بحران تغییر بسیار سریع در محدوده اندکی از زمان است که بر جنبه های بنیادی و بسیار اساسی نهادها؛ نگرش های اخلاقی، انواع اندیشه ها، ساختارهای قدرت و سرزمین ها تاثیر می گذارد. همگان می دانیم سده بیستم، به عصر دگرگونی های بنیادی شهرت دارد که فروپاشی امپراطوری های قدرت مند، باقی مانده از سده پیشین را جهان شاهد است. وقوع جنگ های بزرگ جهانی، انقلاب چین و کوبا؛ توسعه نظام سرمایه داری در سطح جهان؛ پیدایش جنگ سرد ایدیولوژیک میان قطب های پرقدرت بین المللی شرق و غرب؛ تاسیس سازمان های جهانی برای پیشگیری از تکرار جنگ های جهانی، تکثر مکاتب وایدیولوژی ها (نظیر امپریالیسم، نازیسم، ریالیسم، لیبرالیسم، سوسیالیسم، ناسیونالیسم، کمونیسم و رشد اسلام گرایی)؛ جملگی از برونداد های بنیادی این عصر می باشد که برخی از آنها ریشه در بحران های ژیوپلتیک و برخی نیز ناشی از سایر خلاء های تیوریک می باشد. نگارنده در این مقاله به دلیل ارتباط تنگاتنگ تغییرات یاد شده با بحران جهان اسلام در صدد پاسخ به این پرسش است که بحران چیست بحران چیست و نقش آن در واگرایی جهان اسلام کدام است نگارنده برای برون رفت از بحران به گفتگو و استدلال که امروز برای بشر مدرن و جوامع عقلانیت گرا، معجزه عصر تلقی می شود تاکید داشته و ضرورت نزدیکی گفتمان های ایدیولوژی دینی و ایدیولوژی ناسیونالیستی جهان اسلام با هدف تامین منافع ملی و مصالح کلان را گوشزد خواهد کرد (فرضیه). شناخت بحران ها و عناصر بحران ساز در جهان اسلام و دست یابی به همگرایی دموکراتیک، یا ایدیولوژیک، مشروط به تامین منافع میان بازیگران اجتماعی، در برون رفت از بحران واگرایی جهان اسلام موثر خواهد بود. (هدف) تحلیل تاریخی به شیوه آنال، دست یابی به منافع کلیه بازیگران اجتماعی را ممکن خواهد ساخت. (روش) گسترش صلح و همزیستی بین المللی در جهان اسلام و ارایه الگوی توسعه و پیشرفت، درعرصه نظری و عملی، برای برون رفت از بحران واگرایی جهان اسلام، دستاورد این پژوهش بوده و مانع هدر رفت انرژی متراکم نیروهای جهان اسلام شده و بحران های ژیوپلتیک را کاهش خواهد داد. (یافته)

کلیدواژه ها

توسعه، بحران، واگرایی، جهان اسلام، مناقشات و همگرایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.