تاثیر ویژگی های ژیوپلیتیکی جمهوری آذربایجان بر روابط با جمهوری اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی بحرانهای ژئوپلتیکی جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICGCIW01_129
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 388
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدباقر عباسی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی

سید امیر سخاوتیان

دکتری فقه و اصول و دانشجوی دکتری فلسفه فیزیک

شهریار ربیعی

دکتری علوم سیاسی

چکیده

ویژگی های ژیوپلیتیکی جمهوری آذربایجان بر روابط دوجانبه با جمهوری اسلامی ایران تاثیرگذار است. نوع قرارگیری و موقعیت ژیوپلیتیکی جمهوری آذربایجان به گونه ای است که همواره مورد توجه قدرت های جهانی و منطقه ای بوده است. به ویژه پس از فروپاشی شوروی سابق و استقلال این کشور در ابتدای دهه نود میلادی که خلا قدرت منجر به شکل گیری بحران ژیوپلیتیکی قره باغ در همسایگی کشورهای ایران و ارمنستان شد. با توجه به این اصل اساسی، بررسی ویژگی های ژیوپلیتیکی و سایر مولفه های قدرت در این کشور می تواند در اتخاذ تصمیمات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی کشور سودمند و برای کنترل بحران های پیش رو در این فضای بالقوه بحران زا مفید واقع شود. مهمترین چالش جمهوری آذربایجان برای جمهوری اسلامی ایران در تحولات ژیوپلیتیک منطقه جایگاه آذربایجان در اراده هژمونیک ایالات متحده آمریکا، ترکیه، رژیم غاصب صهیونیستی و تضادی است که در ماهیت این منطقه خود مختار مستقر است که می تواند به عرصه ای برای ظهور گروه های تکفیری تبدیل شود. مرز مشترک دریایی با جمهوری آذربایجان در دریای خزر و مباحث حقوقی و سیاسی حل نشده آن یکی دیگر از مباحث مهم ژیوپلیتیکی در روابط ایران و جمهوری آذربایجان است. از این رو؛ ضرورت دارد که بستر جغرافیای سیاسی جمهوری آذربایجان باهدف بررسی اقتضایات و موانع روابط دوجانبه با جمهوری اسلامی ایران و همچنین پیامدهای این روابط، بررسی گردد. پژوهش حاضر با توجه به هدف مذکور؛ به جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و پردازش آنها به صورت توصیفی-تحلیلی پرداخته است.

کلیدواژه ها

آذربایجان، ژیوپلیتیک، ویژگی های ژیوپلیتیکی، ایران، روابط خارجی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.