واکاوی و ارزیابی ژیوپلیتیکی زمینه های واگرایی جمهوری اسلامی ایران و عراق (با تاکید بر پیامدهای امنیتی آن)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی بحرانهای ژئوپلتیکی جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICGCIW01_115
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 521
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل زمانی

دانشگاه خوارزمی تهران - دانشجوی کارشناسی ارشد

محسن زمانی

دانشگاه تهران- دانشجوی دکترای تخصصی

چکیده

در دنیایی که روند جهانی شدن در آن سرعت چشم گیری دارد روند منطقه گرایی بسیار با اهمیت است زیرا روابط درون منطقه ای می تواند تسهیل کننده ی روند جهانی شدن باشد. عراق به عنوان یک واقعیت پایدار با مجموعه ویژگی های ژیوپلتیکی سرزمینی ، قومی، مذهبی، فرهنگی واقتصادی ، تعریف مشخصی در منافع ملی ایران داشته وجایگاه خاصی در سیاست خارجی ایران دارا می باشد. سرنگونی صدام زمینه حضور شیعیان وخروج آنها از انزوا فراهم ساخت، از آن زمان شیعیان در عرصه سیاسی اجتماعی به شدت فعال شده اند. این پژوهش با روشی توصیفی - تحلیلی در پی پاسخ گویی به این سوال است که: چه عوامل و زمینه های ژیوپیتیکی سبب واگرایی جمهوری اسلامی ایران و عراق شده است که یافته های این پژوهش مهمترین این عوامل را 1 . گسیختگی فضایی و جغرافیایی، 2. تفاوت های قومی و اندیشه های سیاسی 3. رقابت های قدرت های منطقه ای 4. ضعف و فقدان ساز و کارهای پیوند دهنده ی درون منطقه ای، بویژه در بعد اقتصادی و تجاری می داند. به نظر می رسد که ایران با در نظر گرفتن منافع ملی و با اتخاذ استراتژی کارآمد خواهد توانست تهدیدات را به فرصت ها تبدیل نماید.

کلیدواژه ها

واگرایی، جمهوری اسلامی ایران ، عراق، امنیت ملی، استراتژی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.