نقد و بررسی موسیقی شعر بحتری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنگره بین المللی زبان و ادبیات
  • کد COI اختصاصی: LPMCONF01_1083
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 921
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن خلف

دانش آموخته دکتری دانشگاه فردوسی

یاسر رضایی

دانشجوی دکتری دانشگاه رازی

چکیده

یکی از اصلیترین مولفههای شعر که سبب تمایز آن از نثر میشود، موسیقی است. ناقدان ادب عربی، موسیقی شعر را از دو بعد موسیقی بیرونی )اوزان عروضی( و موسیقی درونی مورد بررسی قرار میدهند. در شعر بحتری، موسیقی نقشبرجستهای به عهده دارد تا آن جا که او را خنیاگر شاعران عرب دانستهاند؛ زیرا در بسیاری از اشعارش میان محتوای شعر و وزن آن، پیوند و تناسب را رعایت میکرد. از میان وزنهای عروضی، بحر طویل پربسامدترین وزن به کار گرفته شدهدر دیوان بحتری است. شاید علت این امر تناسب اغراض بحر طویل با روحیات شاعر باشد زیرا بحر طویل در موضوعاتوصف و حماسه )که بحتری در این عرصه سرآمد دیگر شعراست( خوش میدرخشد. در شعر بحتری، علاوه بر موسیقی حاصل از بحرهای عروضی، موسیقی درونی که حاصل توافق صوتی الفاظ و معانی، تکرار، واج آرایی، جناس، ردالعجز علی الصدر و غیره است، گوشنوازی میکند. بنابراین تناسب کلمات و تکرار آنها نقش کارآمدی در موسیقی شعر بحتری داشته و سبب زیبایی آن شده است.

کلیدواژه ها

بحتری، شعر، موسیقی بیرونی، موسیقی درونی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.