بهینه سازی آموزش زبان فارسی به کودکان نارساخوان به کمک شیوه ی واژه نماسازی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنگره بین المللی زبان و ادبیات
  • کد COI اختصاصی: LPMCONF01_0801
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 576
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه ذوالفقاریان

کارشناس ادبیات عرب دانشگاه شهید بهشتی ، کارشناس ارشد روان شناسی آموزشی دانشگاه الزهرا ، کارشناس ارشدورانشناسی بالینی دانشگاه پیام نور تهران جنوب

چکیده

نارساخوانی یک اختلال یادگیری نیست ، نشانه های یک شیوه ی پردازش شناختی خاص است. کارکرد های شناختی خواندن در افراد نارساخوان اغلب به نمیکره ی راست مغز بر می گردد، در حالیکه نمیکره چپ، مسیول پردازش کلام است. برتری نیمکره ی راست در این افراد باعث تصویرپرداز شدن آن ها می شود و شناخت مفاهیم در آنان با تصویر عجین می شود به جای تسلط یافتن بر کلمه ها و جملات. به همین دلیل نار ساخوان ها با خواندن مشکل دارند، اغلب دیکته هایشان پراز غلط است و در بیشتر موارد به عنوان افراد دیر آموز برچسب می خورند و گاهی از ادامه راه باز میمانند. درک این تفاوت ونگاه نو به نارساخوانی و یا اختلالات یادگیری، پای سامانه ی آموزشی زبان فارسی را به این حیطه باز می کند. درحالیکه تا کنون نارساخوانی تنها به عنوان یک اختلال عصب-شناختی درسیطرهی آموزش وپرورش استثنایی و روانشناسی بوده است. بهینه سازی آموزش زبان فارسی با شیوه های جدید مبتنی بر پردازش تصویری، می تواند دوکارکرد مهم داشته باش د: پیشگیری از بروز نشانه ها و بهبود بدون بازگشت نشانه های نارساخوانی. واژه نما شیوه ای است که در طی آن گرافیک واژه در دل یک تصویر هم آوا با واژه می نشیند و معنا و مفهوم آن واژه را به نارساخوان می رساند.این فرایند شامل نماسازی حروف الفبا، اعداد پایه ، کلمات راه انداز محیطی و کلمات سخت و چندشکلی عربی- فارسی می شود. آموزش حروف الفبا و مهارت خواندن و نوشتن بر اساس واژه نماسازی در دبستان های ما می تواند سهم زیادی در پایین آوردن هزینه ی سنگین اقتصادی - انسانی- فرهنگی داشته باشد که هر ساله دامن گیر خانواده ها و سامانه ی آموزش ی کشور است. واژه نماسازی در طی سه سال به صورت آزمایشی در میان گروهی از نارساخوان ها به کار گرفته و نتایج خوبی داشته است.

کلیدواژه ها

اختلالات یادگیری، نارساخوانی، تصویرپردازی، واژه نماسازی ، افراد راست برتر(نیمکره مغز)

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.