بررسی رد پای فمنیسم در اشعار مولوی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنگره بین المللی زبان و ادبیات
  • کد COI اختصاصی: LPMCONF01_0723
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 562
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهناز اکبری

مدرس رسمی دانشگاه فنی و حرفه ای

چکیده

از آنجایی که ادبیات هر قومی به مثابه آینه ای تجلی گاه افکار، عقاید ، رسوم و شیوه زندگی آنهاست ، با بررسی آثار ادبی هر ملتی می توان به دیدگاه های آنان در مورد مسایل مختلف پی برد . در این میان مساله زن از جمله مهمترین این مباحثاست که سخنوران بدان پرداخته و نظرات منفی و یا مثبت خود را که اغلب متاثر از افکار عمومی بوده ، بیان داشته اند. مولانا در عرری می زیسته که زنان در آن جایگاهی نداشته و مردان ضمن نگرش منفی همواره به سوء استفاده از آنانپرداخته اند. در چنین عرری ایشان با واقع بینی از زوایای مثبت و منفی به این موضوع پرداخته است. لیکن به دلیل کثرتتکریم مقام زن در اشعار مولاناز نسبت به سایر شعرا و ادبای فارسی و نیز از آنجا که ممکن است برخی ظاهربینان و سطحی اندیشان این مساله را به گرایشات فمنیستی این عارف بزرگ نسبت دهند ، برآن شدیم تا با روش تحلیلی - توصیفی ضمنبررسی چهره زن در اشعار مولانا - علاوه بر آشنایی با عقاید این متفکر بزرگ در این باره - به بررسی رد پای اصول فمنیستی در سخنان وی بپردازیم . از آن جا که هدف مولانا از سرودن اشعارش بیان حقایق عرفانی و هدایت نوع انسان بهمسیر کمال و رسیدن به مقام انسان کامل از طریق سیر و سلوک عرفانی است و در این راه مرد و زن در نزد او یکسانند لذاحضور زنان در اشعار وی نیز صرفا در خدمت این هدف بوده و ربطی به گرایشات فمنیستی و یا عقاید زن ستیزانه وی ندارد و ارایه چهره مثبت و یا منفی از زن در آثار وی صرفا ناشی از افکار عمومی حاکم بر جامعه آن عرر و بیان واقعیات موجود بوده است.

کلیدواژه ها

زن ، فمنیسم ، مولانا ، اسلام ، حقوق زنان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.