بررسی مضامین شعر حسینی درادبیات شیعه ی قرن چهارم هجری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنگره بین المللی زبان و ادبیات
  • کد COI اختصاصی: LPMCONF01_0490
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 405
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خیریه عچرش

استادیار گروه زبان و ادبیات عرب دانشگاه شهید چمران اهواز

سوری قایم نیا

دانش آموخته دوره کارشناسی ارشد زبان و ادبیات عرب

چکیده

ورود واقعهی کربلا به حیطهی ادبیات بر ماندگاری این واقعیت تاریخی- مذهبی افزود وادبیات شیعه را غنایی بیشتربخشید. شاعران با اهداف معنوی و نیز نشان دادن عشق خویش به اهل بیت علیهم السلام و به ویژه امام حسین علیه السلامو مظلومیت ایشان و ظلم پیشگی دشمنان آنان به مرثیهسرایی سیدالشهداءعلیه السلام پرداختهاند. تاریخ سرایش اولین مرثیه حسینی صرف نظر از شواهد روایی که از وجود آن قبل از وقوع واقعه حکایت دارد از روز واقعه ی کربلا آغاز گشتهاست و نخستین مرثیه خوان کربلا، حضرت زینب )سلام الله علیها( می باشد. مهمترین موضوع شعر شیعه در سده چهارمهجری سوگ سرودههای حسینی است که حاوی مضامینی چون درنگ غم بار بر منازل ویران آل البیت علیهم السلام، سلام وصلوات خدا برخاندان پیامبر)صل الله علیه و آله و سلم(، بیان مودت با اهل بیت علیهم السلام وانزجار از دشمنانآنان، دعای خیر برای شهیدان کربلا و طلب نزول باران بر مزار آنان، رویدادهای تاریخی قبل از وقوع حادثه، وقایع روز عاشورا ، انتقام خون سیدالشهداء علیه السلام توسط حضرت مهدی)عج(، گریستن، بیان نسب امام حسین علیه السلام و...می باشد

کلیدواژه ها

شعر حسینی،امام حسین علیه السلام ،رثاء، قرن چهارم هجری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.