بی خوابی سازمانی مفهومی نو در مدیریت
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی حسابداری و مدیریت با رویکرد علوم پژوهشی نوین
- کد COI اختصاصی: FINMGT05_041
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 918
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مدیریت دولتی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
عضو هیات علمی گروه مدیریت دولتی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
عضو هیات علمی گروه مدیریت دولتی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
چکیده
سازمانهای امروزی در محیطی پر ابهام، پویا و متحول کار می کنند. کثرت تغییراتی که سازمانها و افراد با آن روبه رو هستند، از چنان فشار ونیرویی برخوردار است که همچون سیلی خروشان هر نوع مقاومتی را در هم شکسته و همه را با خود به جلو می برد. سازمان هایی که نتوانند ازخود در برابر این فشار محافظت نموده و تحت تاثیر این سیل خروشان قرار گیرند دچار بیخوابی هستند خواب سازمانی 1 ، بیان گر این معنا ومفهوم است که ارتباطات سازمانی 2 به روشی خودارجاعی 3 بر شیوهها و رسم و رسوم پیشینی و آتی خود تمرکز نمایند و نه بر محرکهای محیطی آنی و لحظهای. نتیجتا، این مفهوم عبارت است از کنار کشیدن از محیط که میتواند بمنزلهی پیش شرطی حایز اهمیت برای خود ارجاعیتخدمترسانی نماید. بیخوابی سازمانی 4 توصیفگر ناتوانی برخی سازمان ها در بخواب رفتن )در بیانی استعاری( است و به معنای سرباز زدن ودست کشیدن از شرایط جاری محیطی بر مبنایی قاعدهمند و دورهای است. استعارهی بیخوابی، توضیحی جایگزین در ارتباط با کمبودها و نقایصموجود در آگاهی، یادگیری و حافظهی سازمانی ارایه میدهد که میتوانند تحت شرایط عدم استراحت دایمی در سطح سازمانی به وجود آیند بیخوابی سازمانی توصیفگر ناتوانی برخی سازمانها در بخواب رفتن )در بیانی استعاری( است و بمعنای سرباز زدن و دست کشیدن از شرایط جاری محیطی بر مبنایی قاعدهمند و دورهای میباشدکلیدواژه ها
سازمان ، بی خوابی ، بی خوابی سازمانیمقالات مرتبط جدید
- بررسی و شناسایی ارتباط یادگیری سازمانی با عملکرد شرکت با نقش میانجی خلاقیت و مدیریت کیفیت جامع
- بررسی تاثیر تردید حرفه ای و ویژگیهای شخصیتی بر کیفیت گزارش حسابرسی
- بررسی تاثیر اشتیاق کارآفرینانه بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی با نقش میانجی رهبری کارآفرین (مورد مطالعه: صنایع نساجی هالل ایران)
- تاثیر انعطاف پذیری کارکنان بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی
- تاثیر همدلی سازمانی بر مشارکت کارکنان با نقش میانجی جو سازمانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.