بررسی تاثیر افزودن عناصر میکروآلیاژی بر خواص فیزیکی و مکانیکی آلیاژ اینوار Fe-36Ni

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دهمین همایش مشترک و پنجمین کنفرانس بین المللی انجمن مهندسی مواد و متالورژی و انجمن علمی ریخته گری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMES10_065
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 688
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیمین بهمن زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی همدان

حمیدرضا فریدی

استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه، دانشگاه صنعتی همدان

سیدمهدی عباسی

دانشیار و عضو هیات علمی دانشگاه، دانشگاه صنعتی مالک اشتر

امیر مومنی

استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه، دانشگاه صنعتی همدان

چکیده

اینوار آلیاژ دوتایی آهن و نیکل(36Ni-Fe (با ضریب انبساط حرارتی پایین است. هدف از انجام این پژوهش، مطالعه تاثیر عناصر میکروآلیاژی Zr ، Mg ، Ti و La بر ضریب انبساط حرارتی و سختی آلیاژ اینوار میباشد. حدود ppm 300 از عناصر ذکر شده به ذوب آلیاژ اینوار افزوده شد، سپس نمونه ها تحت عملیات نورد گرم قرار گرفت. نتایج نشان دادند که افزودن زیرکنیم به دلیل تشکیل سولفید زیرکنیم منجر به افزایش ضریب انبساط حرارتی تا 39/3 میشود. منیزیم و لانتانیم با پیروی از قانون اختلاط فازی سبب افزایش ضریب انبساط حرارتی تا 13/3و 49/2 می گردند. در نهایت تیتانیم تاثیری در افزایش ضریب انبساط حرارتی اینوار ندارد. مشاهدات تست سختی نیز بیان می کند که نمونه زیرکنیم دار به دلیل بالا بودن انرژی نقص در چیدن زیرکنیم سبب افت استحکام و در نتیجه دچار افت سختی تا 127برینل می شود. اما تیتانیم، منیزیم و لانتانیم سختی را به طور تقریبا یکسان تا حدود 152 برینل افزایش می دهند. مقایسه بین قطعه نوردی و ریختگی اینوار حاوی لانتانیم نیز نشان می دهدکه نورد گرم تاثیر مثبت بر ضریب انبساط حرارتی و سختی اینوار دارد. به طوریکه سختی نمونه اینوار حاوی لانتانیم نوردی 152برینل درمقایسه با 117 برینل برای حالت ریختگی است. ضریب انبساط حرارتی نیز از 70/2درحالت ریختگی به 49/2 حالت نوردی کاهش می یابد.

کلیدواژه ها

اینوار، عناصر میکروآلیاژی، ضریب انبساط حرارتی، سختی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.