بررسی تاثیر درصدهای مختلف پوشش گیاهی بر میزان رواناب سطحی در منطقه جنگلی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: ششمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF06_100
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 707
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر رحیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

مجید لطفعلیان

دانشیار دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

حسن اکبری

استادیاردانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

مصطفی مقدمی راد

دانشجوی دکتری جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

فرسایش خاک یکی از آشکارترین عوامل تخریب خاک است که بسیاری از کشورها با آن مواجه هستند. فقدان پوشش کف در سطح زمین از عوامل عمده تخریب سطح خاک توسط فرسایش آبی است. یکی از موضوعات اساسی در مبحث حفاظت خاک و آبخیزداری نقش و تاثیر پوشش گیاهی در افزایش نفوذ آب باران به خاک و کاهش میزان رواناب و فرسایش میباشد. فرسایش بارانی و فرسایش ورقه ای دو نوع فرسایش آبی هستند که پوشش گیاهی تاثیر زیادی بر کاهش آنها دارد. این تحقیق برآنست تا مقدار رواناب تولیدی در درصد پوششهای مختلف گیاهی در منطقه جنگلی را اندازه گیری کرده تا تاثیر پوشش گیاهی در میزان رواناب مشخص گردد. برای دستیابی به این مهم، رواناب در منطقه مورد مطالعه واقع در جنگل های کوهمیان آزادشهر در 7 طبقه پوشش گیاهی که به ترتیب 10-0، 20-10، 20-30، 30-40، 40-50، 60- 50 و بیشتر از 60 درصد که به طور تصادفی انتخاب شده است، با سه تکرار در هر طبقه و در زمان های یکسان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که با افزایش درصد پوشش گیاهی، میزان رواناب سیر کاهشی داشته و حتی در پوشش بیش از 60 درصد در دقایق اولیه میزان آن صفر بوده است و این نشان-دهنده ی حفاظت خاک بوسیله پوشش گیاهی است، که در نتیجه باعث کاهش فرسایش آبی میگردد

کلیدواژه ها

پوشش گیاهی، رواناب، فرسایش، منطقه جنگلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.