همگرایی و واگرایی در درآمد سرانه در بین مناطق ایران
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: همایش ملی رویکردهای نوین در برنامه ریزی و توسعه پایدار منطقه ای
- کد COI اختصاصی: NPRD01_063
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 750
نویسندگان
استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه تبریز
دانشجویی دکتری اقتصاد دانشگاه تبریز
چکیده
هدف این مقاله نشان دادن همگرایی و واگرایی در درآمد سرانه بین 31 استان و 9 منطقه کشور ایران براساس ماده 184 قانون برنامه پنجم توسعه اقتصادی و اجتماعی در دوره 92-1379 می باشد. برای رسیدن اهداف تحقیق ، شاخص نابرابری تیل و ارتباط آن با مراحل توسعه ملی مبنای کار می باشد. در این مطالعه با استفاده از شاخص فوق نابرابری در سه حالت بین مناطق کشور ، در داخل مناطق و نابرابری کل محاسبه شد و نتایج به دست آمده نشان داد که نابرابری در بین 9 منطقه کشور بیشتر از نابرابری در داخل مناطق کشور(بین استان ها) می باشد. به طور کلی که نابرابری کل کشور و نابرابری در بین مناطق نه گانه بعد از یک دوره افزایش در اواخر دوره در حال کاهش و یا همگرا بوده ولی نابرابری در داخل مناطق کشور بعد از نوسان های جزیی در حال افزایش می باشد. در ادامه با استفاده از نابرابری محاسبه در داخل مناطق و بین مناطق کشور شاخص جدایی محاسبه شد که بر این اساس منطقه شش کشور که شامل استان های البرز، تهران، قزوین، قم، مرکزی، زنجان و سمنان می باشد با فاصله زیادی از مناطق دیگر قرار دارد و به عنوان یک منطقه منحصر به فرد شاخته می شود ولی با وجود تفاوت این منطقه با مناطق دیگر کشور در طول دوره مورد بررسی، شکاف بین شاخص جدایی این منطقه با مناطق دیگر که هر دو نزولی هستند در حال کاهش می باشد. در قسمت پایانی ارتباط بین نابرابری منطقه ای در سه شکل تعریف شده فوق با مراحل توسعه ملی در قالب مدل رگرسیونی تخمین زده شد که نتایج قسمت های قبلی مبنی برفرضیه U معکوس یعنی نابرابری در درآمد سرانه در مراحل اولیه توسعه واگرا ودر مراحل بعدی همگرا می شود، در حالت نابرابری کل (IC) و نابرابری در بین مناطق (ICbr) تایید می شود ولی در حالت نابرابری در داخل مناطق (ICer) فرضیه رد می شود و ورآمد سرانه بین مناطق در دوره مورد مطالعه در حال افزایش می باشد.کلیدواژه ها
واگرایی ، همگرایی ، مناطق ، شاخص تیل، ساختار فضاییمقالات مرتبط جدید
- حکمرانی دریایی ایران به عنوان یک سیستم پیچیده: تحلیل جغرافیای سیاسی با رویکرد هوش مصنوعی و هوش مکانی
- تبیین سناریوهای آینده تقسیمات استان تهران
- آسیبشناسی حمل و نقل و مدیریت ترافیک در شهرداری های نوظهور ایران
- معایب و مشکلات برنامهریزی و سیاست گذاری حوزه فرهنگ شهری در ایران
- سیاست گذاری بهینه در حوزه ترافیک شهری با استفاده از تکنولوژی های هوش مصنوعی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.