بررسی راهکارهای عملی تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی در بخش آب مطالعه موردی: استان خراسان جنوبی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس جامع و بین المللی اقتصاد مقاومتی
  • کد COI اختصاصی: CICRE02_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 563
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی شهیدی

دانشیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

عباس خاشعی سیوکی

استادیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

احمد جعفرزاده

دانشجوی دکتری مهندسی منابع آب، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

چکیده

اقتصاد مقاومتی رسالتی استکه مقام معظم رهبری از سال 1389 بر عهده دولت و ملت قرار وضع نمودند. اما باید اذعان داشت که خصوصا در بخش بحران آب و جنبههای اقتصادی آن تاکنون اقدام عملی صورت نگرفته است. ادامه این روند و بیتوجه به مولفههایاقتصادی در حل بحران آب باعث تخلیه سفرههای آب زیرزمینی و کاهش تراکم جمعیت در حاشیه مرزی استان و به تبع آن بروز مشکلات اقتصادی و امنیتی در استان خواهد شد. علی الخصوص که در مقوله پدافند غیر عامل منابع آب نقش بسیار مهمی در حفظ جمعیت و امنیت در استان دارد.نتایج این تحقیق نشان داد که در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی در بخش آب، خصوصا در منطقه خشکی مانند خراسان جنوبی می بایست در طرح های اجرا شده بخش آب استان مهندسی ارزش صورت گیرد تا بتوان این طرح ها را به راندمان طراحی خود رساند از جمله این طرح ها میتوان به طرح آب شیرین کن شهرستان بیرجند )با راندمان کمتر از 60 %( و طرح تجمیع و تصفیه فاضلاب این شهرستان )با راندمان تصفیه 66 %( و نیز طرح تغذیه مصنوعی شوراب سیوجان )که در حال حاضر از کار افتاده و اقتصادی نمی باشد(، -اشاره نمود.در خصوص طرح های در دست مطالعه و اجرا نیز باید بر اساس اهداف اقتصاد مقاومتی و توسعه پایدار استان، تجدید نظر نمود و طرحهای پر آب بری مانند صنایع فولاد قاینات را )از نظر مصرف آب مورد بازنگری قرار داده( در صورت امکان بهینه سازی و یا حذف نمود.در بخش کشاورزی نیز ضروری است الگوی کشت به سمت محصولات کم آب بر و بومی استان )از قبیل: زرشک، زعفران، عناب و گیاهان دارویی( تغییر یابد تا بتوان با تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی در بخش آب در استان خراسان جنوبی خودکفا شده و نیازی بهانتقال آب بین حوضه ای ) از دریای عمان، سد دوستی، چاه نیمه های زابل، دشت مختاران، سربیشه و ... که بسیار هزینه بر و در برخی موارد ناممکن است( نداشته باشیم.

کلیدواژه ها

توسعه پایدار، اقتصاد مقاومتی، آب و امنیت ملی، خراسان جنوبی، مرز شرقی کشور

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.