نگهداری بذر پده (Populus euphratica Oliv.) در شرایط فراسرد (Cryopreservation) و ارزیابی بذور فراسردی در آزمایشگاه و گلخانه

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 46، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-46-2_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 729
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم جبلی

کارشناس ارشد پژوهشی، استادیار پژوهش و استاد پژوهش، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور

محبت علی نادری شهاب

کارشناس ارشد پژوهشی، استادیار پژوهش و استاد پژوهش، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور

حمیدرضا فیضی

کارشناس، اداره منابع طبیعی شهرستان املش، استان گیلان

علی اشرف جعفری

کارشناس ارشد پژوهشی، استادیار پژوهش و استاد پژوهش، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور

چکیده

پده ( Populus euphratica Oliv. ) گونه بومی مقاوم به گرما، سرما و شوری است و دامنه اکولوژیک گسترده ای دارد. ماندگاری بذر پده در شرایط متعارف بسیار کوتاه است و امکان نگهداری آن در شرایط بانک ژن وجود ندارد. برای نگهداری بذر این گونه در شرایط عادی ( 22C°+ ) و فراسرد یا ازت مایع ( 196- درجه سانتیگراد) از سه تیمار PVS2 ، گلیسرول 30 درصد و آبگیری همراه با بذور شاهد استفاده شد. بذور به مدت یک هفته، یک ماه و یک سال در شرایط فراسرد ذخیره و در 22+ درجه سانتیگراد به ژرمیناتور وارد شدند. جوانه زنی بذور در 22+ درجه سانتیگراد در پیش تیمارهای گلیسرول 30 درصد و PVS2 ، از 90 درصد به 35/00 و 41/67 کاهش یافت. جوانه زنی در یک سال ذخیره سازی، در شرایط فراسرد (196- درجه سانتیگراد) از 90 درصد به 26/67 و 28/33 کاهش یافت. تیمار کاهش رطوبت بذر یا آبگیری بهترین نتیجه را در جوانه زنی و استقرار بذر در آزمایشگاه و گلخانه داشت. بذور شاهد در شرایط عادی بیش از چند ماه زنده مانی نداشتند و بذور فراسردی نیز در طول یک سال ماندگاری در شرایط فراسرد (196- درجه سانتیگراد) تغییری در زنده مانی، جوانه زنی و استقرار آن ها مشاهده نشد.

کلیدواژه ها

آبگیری، بذر Populus euphratica ، فراسرد، نیتروژن مایع

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.