شناسایی و ارزیابی برخی ژنوتیپ های انگور محلی شهرستان ماهنشان (زنجان) با استفاده از روش های آمپلوگرافی و آمپلومتری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 46، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-46-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 630
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه عباسی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد و دانشیاران، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

ولی ربیعی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد و دانشیاران، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

جلال صبا

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد و دانشیاران، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

چکیده

به منظور بررسی تنوع ژنتیکی انگور در شهرستان ماهنشان (زنجان) پژوهشی طی سال های 1390- 1391 انجام شد. در مراحل مختلف رشدی ( بازشدن جوانه، شکوفه دهی، و رسیدن میوه ) صفات کمی و کیفی 12 ژنوتیپ انگور ( مراغه، شاهانی، خلیلی، آق اوزوم، قرمز کشمش، آق کشمش، قارا کشمش، عسگری، پرت پرت، صاحبی، قزل اوزوم و گندمه) براساس توصیف گر بین المللی IBPGR ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که کلیه ژنوتیپ ها به گونه اروپایی ( Vinifera ) تعلق دارند. در بین ژنوتیپ ها قزل اوزوم و گندمه پرچم های واژگون داشتند که در برنامه های اصلاح نباتی اهمیت زیادی دارند. نتایج تجزیه همبستگی ساده، وجود همبستگی های مثبت و منفی معنا دار بین برخی صفات را نشان داد. تجزیه خوشه ای صفات ارزیابی شده در فاصله اقلیدوسی 10 ، ژنوتیپ ها را به سه گروه مجزا تقسیم کرد . پنج ژنوتیپ ( کشمش قرمز، کشمش سفید، عسگری، پرت پرت و آق اوزوم) در گروه اول قرار گرفتند و در گروه های دوم و سوم به ترتیب ژنوتیپ های ( مراغه، شاهانی و خلیلی) و ( قزل اوزوم، گندمه، کشمش سیاه و صاحبی ) قرار گرفتند. همچنین نتایج تجزیه به مؤلفه های اصلی اول 78/32 درصد از تغییرات کل را توجیه کرد.

کلیدواژه ها

پرچم واژگون ، تجزیه خوشه ای، تنوع ، توصیف گر ، مؤلفه های اصلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.