تاثیر سایکوسل و نفتالن استیک اسید بر عملکرد اسانس و پیکره رویشی شمعدانی عطری (Pelargonium graveolens L.cv Bourbon)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 44، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-44-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 562
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین ربی انگورانی

کارشناس ارشد و استادیاران گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

سید نجم الدین مرتضوی

کارشناس ارشد و استادیاران گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

ولی ربیعی

کارشناس ارشد و استادیاران گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

اسماعیل زنگانی

کارشناس ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

چکیده

به منظور مطالعه تاثیر سایکوسل و نفتالن استیک اسید بر عملکرد اسانس و پیکره رویشی گیاه شمعدانی عطری تحقیقی به صورت فاکتوریل، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1388 در گلخانه تحقیقاتی و آزمایشگاه گروه علوم باغبانی دانشگاه زنجان اجرا شد. تیمارها شامل دو نوبت اسپری برگی ماهانه محلول نفتالن استیک اسید در چهار سطح (0، 40، 80، 120 میلی گرم در لیتر) و محلول سایکوسل با غلظت های (0، 500، 1000، 2000 میلی گرم در لیتر) بودند. صفات مورد بررسی شامل بازده اسانس ، عملکرد اسانس در بوته، عملکرد پیکره رویشی تر و خشک،درصد ماده خشک ، ارتفاع گیاه و نسبت برگ به ساقه بودند نتایج نشان داد که نفتالن استیک اسید در تمامی صفات بجز صفت عملکرد پیکره رویشی خشک در سطح 5 درصد و در صفت عملکرد پیکره رویشی خشک در سطح 1 درصد تاثیر معنی داری ایجاد نمود، همچنین بکارگیری سایکوسل در تمامی صفات اثر معنی داری در سطح 1 درصد ایجاد نمود، همینطور اثر متقابل نفتالن استیک اسید و سایکوسل در تمامی صفات در سطح 5 درصد معنی دار بود. باتوجه به نتایج مقایسه میانگین ها و روابط بین صفات مشخص گردید که انتخاب غلظت مناسب نفتالن استیک اسید به عنوان یک عامل مشوق رشد و سایکوسل به عنوان یک عامل کند کننده رشد می تواند تاثیر به سزایی در افزایش متوازن عملکرد اسانس وسایر صفات عملکردی بوته داشته باشد به طوری که گیاهان تیمار شده با 40 پی پی ام نفتالن استیک اسید و سایکوسل باغلظت های 500 و 1000 پی پی ام بیشترین افزایش متوازن اسانس وعملکرد پیکره رویشی گیاه را داشتند.

کلیدواژه ها

شمعدانی عطری، سایکوسل، نفتالن استیک اسید، اسانس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.