بررسی برخی خصوصیات رشدی و کیفی نهال های پیوندی ارقام گلابی آسیایی (Pyrus serotina Rehd.) بر پایه های بذری گلابی اروپایی در شرایط آب و هوایی تهران

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 40، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-40-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 472
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاظم ارزانی

استاد و دانشجوی سابق دکتری دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

حسن خوش قلب

استاد و دانشجوی سابق دکتری دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

با هدف بررسی استقرار و سازگاری اولیه برخی ارقام جدید گلابی آسیایی (Pyrus serotina Rehd.) در ایران، خصوصیات رویشی و فیزیولوژیکی ٩ رقم گلابی آسیایی به نام های ،‘KS8’ ،‘KS7’ ،‘KS6 ‘KS13’ ،‘KS12’ ،‘KS11’ ،‘KS10’ ،‘KS9’ و KS14 و رقم تجاری گلابی اروپایی (Pyrus communis L.) ایران با نام شاه میوه (شاهد) در شرایط آب و هوایی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس مورد ارزیابی قرار گرفت. این ارقام بر روی پایه های بذری گلابی اروپایی پیوند و خصوصیات رویشی و روند جذب عناصر غذایی نهال های حاصل در طول ٢ فصل رویشی کامل اندازه گیری شد. در تمام ارقام بیش از ٨٠ % از پیوندها موفق و میزان زنده مانی نهال های پیوندی در طول ٢ سال آزمایش ١٠٠ % بود. در سال اول و دوم، طول رشد پیوندک، تعداد و سطح برگ و سطح مقطع تنه در ارقام مورد آزمایش متفاوت و معنی دار بود. در پایان سال اول ارقام شاه میوه KS7 و KS11 به ترتیب بالاترین طول رشد، سطح مقطع تنه و تعداد و سطح برگ را دارا بودند. شاه میوه در پایان سال اول بالاترین مقدار رشد مطلق را دارا بود و در ارقام آسیایی از نظر این صفت اختلاف معنی داری وجود نداشت اما در نهال های ٢ ساله، مقدار رشد مطلق در تمام ارقام آسیایی بیشتر از شاه میوه بود. غلظت عناصر غذایی شامل ازت، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، روی و منگنز در ارقام مختلف تفاوت معنی داری را نشان داد و ارقام آسیایی کارایی جذب مناسبی را بر روی پایه های گلابی اروپایی داشتند. بیشترین غلظت ازت، فسفر و پتاسیم به ترتیب در ارقام ‘KS12’ ،‘KS9 و KS6 و کمترین غلظت این عناصر به ترتیب در ارقام شاه میوه و KS7 مشاهده شد. کلسیم و منیزیم در رقم شاه میوه کمترین و منگنز در این رقم بیشترین مقدار بود. در این پژوهش مشخص شد پیوندک های ارقام گلابی آسیایی گیرایی و رشد مناسبی روی پایههای گلابی اروپایی در اقلیم تهران داشتند و پس از استقرار کامل خصوصیات رشدی و کارایی جذب عناصر مناسبی را نسبت به شاهد دارا بودند.

کلیدواژه ها

پایه، پیوندک، رشد مطلق، گلابی آسیایی، گلابی اروپایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.