بررسی تغییرات فصلی فیزیکوشیمیایی میوه انار (Punica granatum L.) رقم ملس ترش ساوه

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 39، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-39-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 752
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریال وارسته

دانشجوی دکتری، دانشیار، دانشگاه تربیت مدرس

کاظم ارزانی

دانشجوی دکتری، دانشیار، دانشگاه تربیت مدرس

ذبیح اله زمانی

دانشیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

چکیده

ایران به عنوان مرکز پیدایش و تنوع انار (Punica granatum L.) معروف است و بیشترین سطح زیر کشت و میزان تولید را در دنیا به خود اختصاص داده و بهترین و بیشترین ارقام انار را دارا می باشد. به منظور پرورش یک رقم میوه به طور اقتصادی در یک منطقه لازم است مدیریت مناسب باغ براساس تغییرات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی که در طول دوره رشد و نمو میوه رخ می دهد انجام شود. در پژوهش حاضر تغییرات فیزیکوشیمیایی میوه انار رقم ملس ترش ساوه در طی رشد و نمو مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که الگوی رشد و نمو میوه انار سیگموئید ساده است. همچنین قطر، طول، حجم، وزن تر، وزن خشک، وزن ١٠٠ آریل تر، درصد آریل، درصد آب میوه، پ هاش، مقدار مواد جامد محلول و شاخص طعم در طول دوره رشد و نمو میوه افزایش یافت، در حالی که مقدار اسیدیته قابل تیتراسیون، ضخامت پوست، درصد پوست و نسبت طول به قطر میوه در طی دوره رشد، از ابتدای تشکیل میوه تا بلوغ و رسیدن کامل آن کاهش یافت. همبستگی بین مقدار مواد جامد محلول و اسیدیته قابل تیتراسیون برای تعیین زمان مطلوب برداشت میوه وجود داشت. در مجموع رقم ملس ترش ساوه یک رقم دیررس است و طول و قطر میوه در مرحله رسیدن کامل میوه تقریبا با هم برابر می باشند. در مرحله رسیدن کامل میوه، پوست میوه 32% و آریل 68% وزن میوه را تشکیل می دهد، در حالیکه 68% وزن آریل را آب میوه تشکیل می دهد. در این مرحله مقدار مواد جامد محلول ١٨ %، مقدار اسیدیته قابل تیتراسیون 1 میلی گرم در ١٠٠ گرم،پ هاش در حدود 3/50-3/40 و شاخص طعم ١٨ بودند. نتایج پژوهش حاضر جهت مدیریت صحیح باغ های انار رقم ملس ترش ساوه قابل استفاده خواهد بود.

کلیدواژه ها

انار (Punica granatum L.)، رشد و نمو میوه، تغییرات فیزیکوشیمیایی،آریل، الگوی رشد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.