بررسی مفهوم تفکیک قوا در دوران معاصر

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم سیاسی، حقوق و فقه، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PSLJ-2-1_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 505
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا زنهاری

کارشناس ارشد حقوق عمومی ،واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی ،شیراز ،ایران

چکیده

بهترین راه حفظ حقوق و آزادی مردم در یک کشور این است که وابستگی بین قوا در آن کشور وجود نداشته باشد و هر قوه ای بدون دخالت در کار دیگری به کار خود بپردازد که به آن تفکیک قوا گفته می شود. هرچند که تفکیک قوا به این شکل که بیان شد شاید دور از ذهن باشد اما بعید نیست. از طرفی نوع حکومت و موقعیت یک کشور ممکن است ایجاب کند که تفکیکبین قوا وجود نداشته باشد یا به صورت حداقل باشد و یک وابستگی های به هم پیچیده ای بین آنها موجود باشد، در اینجامنظور از قوا سه قوهٔ مجریه ، قضائیه و مقننه می باشد که هریک متخصصی در امری می باشند.قوه مقننه شروع به امر قانون گذاری می کند و مجریه آن را اجرا می کند ونهایت اینکه چنانچه در اجرا مشکلی مواجه باشند قضائیه به حل وفصل آن مشکل و اختلاف خواهد پرداخت . تفکیک قوا به مرور زمان دچار تحولاتی شده است و رشد و پیشرفت بشریت بر آن تأثیر گذاشت به گونه ای که انواع مختلفی از آن ایجاد شده و در دوران معاصر ایجاب میکند وجود انواع مختلف از تفکیک قوا وجود داشته باشد چرا که موقعیت کنونی مانند موقعیت های سابق و زمان های گذشته نیست اما بایدتوجه کرد تفکیک قوا به هر شیوه ای که باشد باید توجه کرد که آزادی های بشری را ایجاد کند و به گونه ای نباشد که ایجادمحدودیت وسلب آزادی افراد جامعه فراهم کند.

کلیدواژه ها

تفکیک قوا، حقوقی، حکومت، قوا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.