تعیین اولویت کشت محصولات زراعی با استفاده از روش دلفی در تصمیم گیری چندمعیاره فازی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین همایش ملی پدافند غیر عامل در بخشهای کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست با رویکرد توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: DPCONF02_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 389
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی کشاورزی

گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه تهران

فریدون سرمدیان

گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه تهران

چکیده

از موضوعات مهم در حوزه برنامه ریزی کشاورزی، دستیابی به الگو یا ترکیب مناسبی از محصولات مدنظر جهت کشت می باشد. در این راستا، با توجه به محدودیت های موجود، میزان منابع در دسترس و مدنظر قرار گرفتن اهداف یا آرمان های مختلف، برنامه ریزی و تصمیم گیری به منظور استفاده بهینه از منابع و عوامل تولید با پیچیدگی های خاصی همراه می باشد. در نتیجه بکارگیری مدل های ریاضی تا حد زیادی می تواند به برنامه ریزی در این حوزه کمک نماید. در این پژوهش، تعیین اولویت کشت محصولات زراعی گندم، جو و نخود دیم طی سال های 1388 تا 1390 ( به عنوان سال های پایلوت) با استفاده از روش دلفی (بارش فکری) در تصمیم گیری چند معیاره فازی مورد سنجش قرار گرفت تا بتواند به عنوان الگویی زراعی در سال های آتی مورد استفاده قرار گیرد. نتایج این تحقیق نشان داد که با توجه به میزان شاخص دلفی، در سال 1388 از مجموع 68 واحداراضی در 18 واحد مطالعاتی در 26/47 درصد از کل واحدای مورد مطالعه، اولویت کشت با محصول گندم و در 50 واحد دیگر در 73/53 درصد از کل واحدهای مورد مطالعه)، اولویت کشت با محصول جو بوده است. در سال 1389 ، محصول گندم، اولویت کشت را در 7 واحد اراضی 10/29 درصد از کل واحدهای مورد مطالعه)، به خود اختصاص داده است؛ در حالیکه در 61 واحد دیگر (در 89/71 درصد از کل واحدهای مورد مطالعه) اولویت کشت با محصول جو بوده است. در سال 1390 در 13 واحد اراضی در 19/11 درصد از کل واحدهای مورد مطالعه)، اولویت کشت با محصول نخود و در 55 واحد اراضی دیگر (در 80/89 درصد از کل واحدهای مورد مطالعه ) اولویت کشت با محصول گندم بوده است.

کلیدواژه ها

اولویت کشت، روش دلفی، تصمیم گیری چند معیاره فازی، زراعت دیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.