خانه ای در فروغ «سلام»

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی سکونتگاههای سنتی زاگرس
  • کد COI اختصاصی: ZTSIC01_047
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1910
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامحسین معماریان

سید مجید هاشمی طغرالجردی

چکیده

در میان اقوام وملل جهان ، «خانه» جایگاهی ویژه دارد . «راپاپورت» ، اندیشمند حوزه معماری و شهرسازی، در این باره می گوید که " «خانه» بیش از آنکه ساختاری کالبدی باشد نهادی است با عملکرد چند بعدی و از آنجا که ساخت «خانه» خود امری فرهنگی است، شکل و سازمان آن نیز طبعاً متأثر از فرهنگی است که خانه محصول آن است . از گذشته های بسیار دور ، «خانه» برای انسان چیزی بیش از سرپناه بوده و جنبه های معنوی و مذهبی در همه مراحل ساخت «خانه» تا استقرار در آن و استفاده از آن کاملاً مشهود است." در «خانه های سنتی» ایران اسلامی نیز وحدت کالبد و محتوائی سکونتگاه، نشان ازغنای فرهنگی است که صورت و معنا را نظم بخشیده، لذا در این تحقیق در جستجوی برخی از نظام شکل دهنده به ماهیت خانه و چگونگی ظهور کالبدی آنها ، به سرچشمه حکمت جاویدان اسلام یعنی کلام وحی و قرآن کریم رجوع مینمائیم. از آنجائیکه هر فضا با مفاهیم مرتبط با آن تجلی معمارانه می یابد، در دیدگاه اسلامی نیز «خانه» با مفهوم «خانواده» تعریف شده و «خانواده» مسلمان، حرم ومنسوبین مقدس او محسوب می گردند، لذا خانه ای که در آن «حریم» وجود نداشته باشد و یا «حریم بصری» آن نقض شود دیگر خانه نبوده و فقط سکونتگاه میباشد. در این پژوهش نشان می دهیم نظام «سلام» و سلسله مراتب «اذن ورود» به خانه مفاهیم اصلی شکل دهنده به فضای ورودی تا حیاط می باشند ابتدا با روی آورد (approach) و گردآوری اطلاعات درون دینی مفاهیم فوق شرح داده شده و سپس تعدادی از سکونتگاههای محدوده زاگرس جهت آشکار شدن تاثیر فرهنگ اسلامی و آداب و رسوم جامعه در شکل گیری حرائم و محدوده ها با روش مطالعات تحلیلی – منطقی ،(logical studies) مورد بررسی قرار می گیرند.

کلیدواژه ها

خانه، حریم بصری، نظام سلام، اذن، مفاهیم متعالی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.