شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر خلاقیت سازمانی با استفاده از تکنیک TOPSIS

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی خلاقیت شناسی و نوآوری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICIC01_073
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا بردبار

استادیار، عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد، مدیریت و حسابداری دانشگاه یزد

حسین منصوری

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی دانشگاه یزد

چکیده

علی رغم سابقه طولانی خلاقیت در حیات بشری، امروزه سازمان ها به واسطه سرعت شگرف تغییرات تکنولوژیک، رقابت جهانی شدید و عدم اطمینان اقتصادی پی یرده اند که منبع کلیدی توسعه پایدار، خلاقیت است. خلاقیت به عنوان یک حالت روانی و ذهنی که در قلمرو علم روانشناسی است، اما از آنجا که عمده کار و فعالیت انسان در سازمان ها انجام می شود، عامل ایجاد و پرورش خلاقیت در محدوده علم و هنر مدیریت قرار می گیرد و مدیران و مسئولان ذیربط می توانند با شناسایی عوامل تاثیر گذار بر خلاقیت سازمانی، زمینه پیدایش آن در سازمان ها مهیا نمایند. در این راستا، این مقاله در صدد است عوامل موثر بر خلاقیت سازمانی را از دیدگاه کارکنان دانشگاه یزد شناسایی و رتبه بندی نماید. روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی و روش جمع آوری داده ها، کتابخانه ای - میدانی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان دانشگاه یزد را شامل می شود. بدین ترتیب، نخست با استفاده از ادبیات تحقیق و به کارگیری نظرات خبرگان و کارشناسان، 22 مولفه موثر بر خلاقیت سازمانی شناسایی و در پنج عامل کلی (جو سازمانی، منابع و مهارت ها، ساختار و سیستم های سازمان، سبک رهبری و فرهنگ سازمانی) طبقه بندی گردید. در نهایت؛ این عوامل با استفاده از روش های آماری و تکنیک TOPSIS مورد بررسی و اولویت بندی قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان می دهد عوامل مربوط به جو سازمانی، منابع و مهارت ها، ساختار و سیستم های سازمان، سبک رهبری و فرهنگ سازمانی بر خلاقیت سازمانی تاثیر بسزایی دارند. از سوی دیگر، نتایج حاصل به کارگیری تکنیک TOPSIS حاکی از آن است که از بین عوامل پنج گانه موثر بر خلاقیت سازمانی، عامل «جو سازمانی» بیشترین تاثیر بر خلاقیت سازمانی دارا است. همچنین در پایان، پیشنهاداتی به منظور بهبود و ارتقاء خلاقیت سازمانی کارکنان دانشگاه یزد ارائه شده است.

کلیدواژه ها

خلاقیت، خلاقیت سازمانی، تکنیک TOPSIS، کارکنان، دانشگاه یزد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.