بهینه سازی مراحل مختلف روش کشت سلولی زیره سیاه اروپایی جهت تولید کومین آلدئید باکاربرد غذا دارویی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: بیست و سومین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCFOODI23_723
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 786
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم غیور کاظمی

کارشناس ارشدگروه زیست فناوری، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران ، تلفن 35425311

سیدمهدی زیارت نیا

استادیارگروه زیست فناوری، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران،تلفن 35425411

مجید رجبیان

استادیارگروه بیوشیمی، دانشگاه پیام نور، مشهد، ایران ،تلفن 5-36883002 داخلی 237

چکیده

زیره سیاه اروپایی Carum carvi از خانواده Apaiaceae یک گیاه دارویی در صنایع دارویی، غذایی و آرایشی - بهداشتی استفاده میشود از ترکیبات عمده اسانس این گیاه کومین آلدئید می باشد. با توجه به خواص ارزشمند دارویی کومین آلدئید و پتانسیل کاربرد آن در محصولات غذا دارویی و محدودیت تولید آن از طریق سنتی، در این پژوهش امکان استفاده از روش کشت سلولی جهت تولید کومین آلدئید مورد بررسی قرار گرفت. جوانه زنی بذر در محیط کشت جامد ساده حاوی 0/5 درصد ساکارز در شرایط تاریکی و دو دمای 25 C و 4 درجه سانتیگراد انجام شد. القای کالوس در بذر جوانه زده در محیط کشت جامد MS حاوی 3 درصد ساکارز، 2,4-D 2 mg/l و 0/5 mg/l کینیتین انجام شد . استقرار کشت سلولی در محیط کشت مایع MS با ترکیب هورمونی مشابه القاء انجام شد. بهینه سازی محیط کشت کالوس، جهت رسیدن به حداکثر بیوماس سلولی، از غلظت های مختلف ساکارز (%1، %3 و %6 )در مرحله بازکشت استفاده شد. اثر اتوکلاو ساکارز همراه با سایر ترکیبات محیط کشت یا مستقل از آن بررسی شد. نتایج این پژوهش نشان داد بذر این گیاه در دمای 25 C دارای بیشترین درصد جوانه زنی یود. گرچه غلظت های مختلف ساکارز در رشد کالوس تفاوت معنی داری نشان نداد ولی در زمان های مختلف تفاوت معنی داری در سطح %1 مشاهده شد. بیشترین رشد کالوس در غلظت 3 درصد ساکارز و در هفته دوم( 0/21 میلی گرم ) بدست آمد. همچنین نتایج آماری نشان داد اتوکلاو نمودن ساکارز بصورت مستقل یا با محیط کشت تاثیری در رشد کالوس ندارد . در این بررسی بیشترین وزن تر کالوس در هفته دوم( 0/29 میلی گرم ) مشاهده شد که نسبت به سایر زمان ها تفاوت معنی داری در سطح 5 درصد نشان داد. بررسی منحنی رشد سلولی زیره سیاه اروپایی در محیط کشت مایع نشان داد که بیشترین رشد سلولی در هفته ششم پس از استقرار کشت سلولی به دست آمد.

کلیدواژه ها

زیره سیاه اروپایی، کومین آلدئید ، کالوس، کشت سوسپانسیون سلولی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.