بررسی عملکرد مدیریت منابع انسانی بر کیفیت خدمات و رفتار شهروندی سازمانی (مورد مطالعه: بانک سینا استان فارس)
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: اولین همایش بین المللی انسجام مدیریت و اقتصاد در توسعه شهری
- کد COI اختصاصی: MEUCONF01_106
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 733
نویسندگان
گروه مدیریت دولتی، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، ایران
گروه مدیریت صنعتی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران
گروه مهندسی انرژی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده
مدیران با بکار بردن کارکردهایی چون جذب، توسعه، مدیریت عملکرد و سیستم پاداش می تواند باعث ایجاد رفتارهای فرانقشی در کارکنان خود شده و منجر به بهبود کیفیت خدمات ارایه شده گردد تا از این طریق باعث افزایش رضایت مشتریان شود. هدف اصلی تحقیق بررسی رابطه عملکرد مدیریت منابع انسانی بر کیفیت خدمات و رفتار شهروندی سازمانی میباشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات تحقیق توصیفی همبستگی میباشد. جامعه آماری این تحقیق شامل دو بخش - کارکنان شعب بانک سینا استان فارس و همچنین مشتریان شعب بانک میباشد که از طریق نمونه گیری 102 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار گردآوری تحقیق پرسشنامه می باشد که در اختیار کارکنان قرار گرفت، پرسشنامه کیفیت خدمات علاوه بر کارکنان در بین مشتریان نیز توزیع گردید. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که کارکردهای مدیریت منابع انسانی با رفتار شهروندی سازمانی رابطه معناداری ندارد؛ ولیکن با کیفیت خدمات رابطه مثبت و معناداری دارد. از سوی دیگر، رفتار شهروندی سازمانی با کیفیت خدمات رابطه مثبت و معناداری دارد. با توجه به نتایج تحقیق میتوان اذعان داشت که در سازمان جهت ارزیابی داوطلبین و جذب افراد، استفاده از آزمون های گزینشی مناسب و معیارهای گزینش واقع بینانه و مرتبط با شغل باعث انتخاب اصلح افراد در سازمان شده، و در آینده برای سازمان به عنوان سرمایه ارزشی محسوب خواهد شد. از سوی دیگر، استفاده از آموزش های مناسب فرایند توسعه منابع انسانی را تسریع خواهد نمود.کلیدواژه ها
عملکرد مدیریت منابع انسانی، مدیریت عملکرد، رفتار شهروندی سازمانی، وظیفه شناسی، کیفیت خدماتمقالات مرتبط جدید
- Economic Evaluation of Establishing a ۱۰۰-Hectare Pistachio Orchard in Savojbolagh County (Peik Village)
- بررسی خصوصیات فیزیولوژیکی موثر بر تیپ ایده آل برنج (Oryza sativa) در شرایط مطلوب (غرقاب) چنانچه با افزایش وزن بوته، شاخص برداشت در حد متوسط بماند. (II)
- بررسی خصوصیات فیزیولوژیکی موثر بر تیپ ایده آل برنج (Oryza sativa) در شرایط مطلوب (غرقاب) اگر همبستگی بین وزن بوته و شاخص برداشت شکسته شود.(I)
- بررسی خصوصیات فیزیولوژیکی موثر بر تیپ ایده آل برنج (Oryza sativa) در شرایط مطلوب در صورتی که همبستگی بین صفات شاخص برداشت و وزن بوته قابل شکستن نباشد. (III)
- مروری بر فرصت های شغلی شیلاتی در روستاها و نقش آن بر توسعه ی پایدار روستایی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.