تهدید گردشگری بر وضعیت زیست محیطی منطقه گردشگری دلفارد

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی علوم جغرافیایی
  • کد COI اختصاصی: GSCONFKH01_278
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 410
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن عادلی ساردوئی

عضو هیات علمی گروه اقتصاد کشاورزی دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت

امین دهقانی

عضو هیات علمی گروه جغرافیا دانشکده علوم انسانی، دانشگاه جیرفت

چکیده

بسیاری از تحلیلگران اقتصادی براین باورند که صنعت گردشگری با ایجاد 110 میلیون شغل مستقیم، پس از صنایع نفت و خودروسازی در ردیف سوم صنایع مهم جهان قرار گرفته است. مطالعات و پژوهش های انجام شده در زمینه گردشگری نشاندهنده پیامدهای مثبت و منفی این پدیده در ابعاد و زمینه های مختلف است. بیشترین اثرات مثبت گردشگری را در زمینه های اقتصادی بر شمرده اند و بیشترین اثرات منفی آن را در زمینه های اجتماعی، فرهنگی، قانونی و محیط زیستی دسته بندی کرده اند. با وجود اینکه نگرش کلی به گردشگری به عنوان کاتالیزوری کارآمد برای بازسازی و توسعه اقتصادی و اجتماعی منطقه دلفارد در جنوب استان کرمان یاد شده است. در این تحقیق به بررسی تأثیر گردشگران بر وضعیت زیست محیطی این منطقه گردشگری از منظر ساکنان منطقه پرداخته شده است. تحقیق در سال 1392 صورت گرفت و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بود که بر اساس مطالعات داخلی و خارجی و بر اساس مطالعه میدانی وضعیت منطقه مورد مطالعه طراحی شد. روایی صوری پرسشنامه بر اساس پانل متخصصان شامل اساتید و کارشناسان متخصص در این زمینه مورد تأیید قرار گرفت و همچنین پایایی آن به وسیله آماره آلفای کرونباخ 0/82 برآورد شد که حاکی از توانایی ابزار طراحی شده برای دستیابی به اهداف تحقیق است. جامعه آماری تحقیق کلیه خانوارهای ساکن در منطقه دلفارد بود که بر اساس حجم نمونه کوکران 165 نفر تعیین گردید و به منظور اعتماد بیشتر به نتایج تحقیق به 190 نمونه افزایش یافت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم نرم افزار SPSS 15 انجام شد. نتایج تحلیلی نشان داد تأثیر گردشگران بر مولفه های زیست محیطی مورد مطالعه منفی و معنی دارد بوده است که این امر در درازمدت به عنوان تهدیدی جدی برای محیط زیست منطقه و در نهایت صنعت گردشگری این ناحیه تلقی خواهد شد که بایستی از سوی برنامه ریزان و سیاست گذاران مورد توجه جدی قرار گیرد.

کلیدواژه ها

اکوتوریسم، جیرفت، رضایتمندی، گردشگری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.