تحلیل خشکسالی منطقه دشت بیرجند با استفاده از شاخص خشکسالی پالمر

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی مدیریت جامع بحران
  • کد COI اختصاصی: INDM08_102
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 717
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه حاجی آبادی

کارشناس ارشد مهندسی آب دانشگاه بیرجند و دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی دانشگاه زابل

فرزاد حسن پور

دانشیارگروه علوم ومهندسی آب دانشگاه زابل

احسان محمدی

دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی دانشگاه زابل

چکیده

خشکسالی پدیده ای اقلیمی بوده و به عنوان بخشی از اقلیم یک منطقه محسوب می شود. این پدیده دارای خصوصیاتی است، که آن را از سایر بلایای طبیعی جدا می کند. تحقیقات انجام شده نشان می دهد که در بین حوادث طبیعی، خسارات ناشی از خشکسالی بیشترین مقدار را شامل است. لذا پایش گسترده آن و ایجاد یک نظام هشدار و پیش آگاهی در مناطق مستعد خشکسالی، امری اجتناب ناپذیر است. یکی از ابزارهای اصلی پایش خشکسالی، استفاده از شاخص های خشکسالی میباشد. در میان شاخص های خشکسالی، شاخص هایی کهمبتنی بر مدل های بیلان آبی باشند می توانند نتایج بسیار مفید و ارزشمندی را جهت کمک به مدیریت خشکسالی و کاهش اثرات آن ارائه نمایند. مقاله حاضر، شاخص شدت خشکسالی پالمر را به عنوان الگوی معتبر و کاربردی، مورد استفاده قرار داده است. پارامترهای اصلی ورودی، شامل: بارندگی (P)، درجه حرارت (T) و مقدار آب قابل دسترسی (AWC) است. در هر دوره، تبخیر - تعرق پتانسیل با استفاده از اطلاعات به دست آمده بر اساس الگوی دو لایهای ذخیره ی رطوبت خاک محاسبه میشوند. در پایان نتایج خروجی الگو، که شاخص انحراف رطوبت ماهانه (Z) و شاخص شدت خشکسالی (X) میباشد، ارائه می شود. در این مقاله با استفاده از نرم افزاری که جهت محاسبه شاخص شدت خشکسالی پالمر طراحی شده، این شاخص برای ایستگاه سینوپتیک بیرجند طی دوره ی آماری 2015-1990 میلادی) محاسبه و ارائه گردیده است

کلیدواژه ها

خشکسالی، شاخص شدت خشکسالی پالمر، بیرجند

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.