واکنش تابعی حشرات کامل نر و ماده کفشدوزک (Hippodamia variegataGoeze(Col.: Coccinellidae روی شته سبز هلو

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دو فصلنامه کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_BIO-2-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1452
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خاطره حسن خانی

دانشجوی کارشناسی ارشد حشره شناسی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج

حسین اللهیاری

دانشیار گروه گیاهپزشکی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج

چکیده

واکنش تابعی به دلیل توصیف نرخ شکار یک شکارگر در تراکم های مختلف شکار و تعیین کارایی شکارگر در تنظیم جمعیت شکار حائز اهمیت است. کفشدوزک Hippodamia variegata یکی از شکارگران مهم شته ها در ایران است که در این پژوهش واکنش تابعی حشرات کامل نر و ماده آن روی تراکم های مختلف شته سبز هلو در شرایط آزمایشگاهی (دمای 1±25 درجه سلسیوس، رطوبت 10±70 درصد و دوره نوری L:D 16:8) در گیاه کلزا Brassica napus L رقم RGS003 مطالعه شد. به این منظور و برای افزایش دقت از پوره هم سن شته در آزمایش ها استفاده شد. آزمایش ها درون ظروف پتری و روی برگ کلزا به مدت 24 ساعت با 15 تا 20 تکرار انجام شد. بر اساس آزمایش های مقدماتی برای حشرات کامل ماده 2، 4، 8، 16، 32، 64، 80، 128 و برای حشرات کامل نر 2، 4، 8، 16، 32، 45، 70 شته درنظر گرفته شد. واکنش تابعی کفشدوزک های نر و ماده با مدل نوع دوم مطابقت داشت. برای تعیین پارامترهای قدرت جست و جوگری (α) و زمان دستیابی ((T(h) از معادله راجرز استفاده شد. مقادیر قدرت جست و جوگری و زمان دستیابی به ترتیب برای حشرات کامل نر 0/167 بر ساعت و 0/333 ساعت و حشرات کامل ماده 0/135 بر ساعت و 0/193 ساعت به دست آمد. با مقایسه واکنش تابعی حشرات کامل نر و ماده با استفاده از معادله ترکیبی، مشاهده شد که تفاوت معنی داری در میزان نرخ حمله وجود ندارد، اما تفاوت معنی داری در مقدار زمان دستیابی آنها مشاهده شد. بنابراین، می توان پیشگویی کرد که توانایی کفشدوزک های ماده در کنترل شته سبز هلو بیشتر از نرها است.

کلیدواژه ها

کلزا، واکنش تابعی، Myzu spersicae Hippodamia variegata

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.