ارزیابی جریان زیست محیطی رودخانه های ورودی به دریاچه ارومیه
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی مدیریت منابع آب ایران
- کد COI اختصاصی: WRM06_013
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 888
نویسندگان
دانشیار مهندسی رودخانه، گروه مهندسی آبیاری و آبادانی دانشگاه تهران
چکیده
پهنه آبی دریاچه ارومیه تا حدود 90 % کاهش یافته؛ تناوب وقوع بارش ها در آبگیری دریاچه موثر نبوده؛ و دریاچه بزودی خشک خواهد شد. مهمترین اولویت، برنامه عملیاتی برای ورود آبهای سطحی حوضه به دریاچه است. هدف اصلی از مقاله حاضر، ارائه نتایج مطالعات علمی و فنی برای تامین آب از رودخانه های اصلی حوضه به پیرامون دریاچه ارومیه است. راهکار پایدار، تجدیدنظر در تخصیص آب برای مصارف مختلف و افزایش سهم جریان زیست محیطی از 10 % کنونی به (20-40)% آورد سالیانه رودخانه ها است. تغییر در حجم تنظیم آب در 13 سد موجود و کاهش ارتفاع 11 سد در حال ساخت یا مطالعات، برای تضمین روند احیای دریاچه ارومیه در آینده ضروری است. تنها راه ممکن برای نجات دریاچه در کوتاه مدت، تخصیص و انتقال 40% از آب 10 رودخانه اصلی حوضه به پیرامون دریاچه ارومیه است. بازنگری در منحنی فرمان 13 سد بزرگ حوضه برای رهاسازی (30-40)% آورد سالیانه رودخانه ها؛ خرید تضمینی حقابه آبهای سطحی در شبکه آبیاری پیرامون دریاچه؛ جلوگیری از برداشت غیرمجاز از رودخانه ها در طول مسیر تا دریاچه؛ و عملیات هدایت فیزیکی جریان رودخانه ها بسمت دریاچه با کمترین آثار سوء هیدرو- اکولوژیکی، از راهکارهای عاجل در نجات دریاچه ارومیه است.کلیدواژه ها
دریاچه ارومیه، بحران آب، جریان زیست محیطی رودخانه، سد بوکان، سد نازلومقالات مرتبط جدید
- معرفی مدل نرم افزاری OOIS-V۲ برای استفاده در مدیریت بهره برداری و برآورد مقادیر توزیع وتحویل آب درسامانه های آبیاری
- مقایسه مدل های METRIC و SSEB در برآورد تبخیر - تعرق واقعی گندم در مزارع دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
- تاثیر کم آبیاری و کود آلی بر عملکرد ذرت در استان هرمزگان
- توسعه کشت نشائی کلزا ابزاری کارآمد در ارتقاء بهره وری آب کشاورزی
- بررسی نیاز آبی محصولات عمده دشت سنندج با استفاده از مدل CROPWAT
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.